Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Αγιασμός τη Δευτέρα! Και μετά... Τι;

Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου είναι βέβαιο ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των 51 σχολείων της Β΄Δ/νσης- είναι εδώ-που θα λειτουργήσουν με το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα που προβλέπει:
Α. Υποχρεωτική ζώνη 35 ωρών διδασκαλίας την εβδομάδα (καθημερινά 7ώρα), σχόλασμα στις 2:00 για όλους τους μαθητές και
Β. Προαιρετική ζώνη 10 ωρών την εβδομάδα (2 ώρες την ημέρα) και σχόλασμα στις 4:15.

Τα στατιστικά δεδομένα για τα 51 σχολεία της Δ/νσης «λένε» τα εξής:
Για την κάλυψη των διδακτικών αντικειμένων των ειδικοτήτων -Καλλιτεχνικά , Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή, Γαλλικά, Γερμανικά και οι επιπλέον ώρες που προστίθενται στη Φυσική Αγωγή, στα Αγγλικά και στη Μουσική – απαιτούνται περίπου 280 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Αυτή τη στιγμή οι Εκπαιδευτικοί που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ της Β΄Αθήνας και περιμένουν να τοποθετηθούν είναι περίπου 150.

Επομένως για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος και στα 51 σχολεία απαιτούνται επιπλέον 130 εκπαιδευτικοί ( ποσοστό 47% των αναγκών) των ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό είναι τα Καλλιτεχνικά όπου απαιτούνται 50 εκπαιδευτικοί και υπάρχουν 8, η Πληροφορική όπου απαιτούνται 70 και έχουμε 30 και η Θεατρική Αγωγή όπου απαιτούνται περίπου 25 εκπαιδευτικοί και έχουμε …. μηδέν)

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και κατανοώ απόλυτα τους συναδέλφους μου Διευθυντές που "βομβαρδίζουν" καθημερινά το κινητό μου για να με ρωτήσουν σχετικά με τις τοποθετήσεις των ειδικοτήτων και δικαιολογημένα αναρωτιούνται για το πώς θα «τρέξει» το σχολείο, τι θα εισηγηθούν στο Σύλλογο Διδασκόντων τους και τι θα ανακοινώσουν από το μικρόφωνο στους γονείς μετά τη τελετή του Αγιασμού της Δευτέρας, σχετικά με το πρόγραμμα και τη λειτουργία των σχολείων τους.

Η λύση κατά τη γνώμη μου μπορεί να δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας…

Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς –τουλάχιστον για τη Δ/νσή μας οι αριθμοί που προανέφερα τη διαψεύδουν- και να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή εφαρμογής του νέου αναμορφωμένου προγράμματος μέχρις ότου τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται και ομαλοποιηθεί η κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: