Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος: "Δεν θέλω να είμαι Δημόσιος Υπαλληλος"

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Nικόλαος είναι ένας φωτισμένος Ιεράρχης με εξαιρετικό Βιογραφικό

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και μετά το στρατό συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard και το M.I.T. (Η.Π.Α.), όπου και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους (Master) και διδακτορικό (Ph.D). Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό εργαστήριο του New England Deaconess Hospital (Η.Π.Α.). Παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Διαστημικής Εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτείων (NASA) και της εταιρείας Arthur D. Little. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης..

Έτυχε να διαβάσω πρόσφατη συνέντευξή του που παραχώρησε στην Καθημερινή.Μου άρεσε ιδιαίτερα το σημείο όπου ο Ιεράρχης αναφέρεται στο χωρισμό εκκλησίας και κράτους και υποστηρίζει πως μόνο έτσι η εκκλησία μπορεί να επιτελέσει το έργο της και να ανακτήσει τη ζωτικότητά της

Δείτε τι λέει...

-Γιατί δώσατε πίσω το μισθό σας στο ελληνικό κράτος;

-Το ενδιαφέρον είναι ότι το κράτος είναι ανίκανο και το μισθό να μας κόψει. Πληρώνομαι ακόμη και πηγαίνει σε ιδρύματα. Μακάρι να μου έκοβε τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα. Δεν θέλω να είμαι δημόσιος υπάλληλος.

-Ενώ πολλοί γίνονται παπάδες για το μισθό του Δημοσίου;

-Νομίζω ένας μεγάλος αριθμός. Εγώ θα ήθελα να μην πληρωνόμαστε από το κράτος.

-Άρα είστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας;

-Ναι. Μια Εκκλησία όσο πιο αποδεσμευμένη είναι από το κράτος, τόσο πιο Εκκλησία είναι. Είναι πιο κοντά στο μήνυμά της. Αυτήν τη στιγμή, όντας μέρος του πολιτικού συστήματος, καταρρέει μαζί με αυτό.

-Και πως θα ζούσαν οι ιερείς;

-Πολύ καλύτερα. Η φορολόγηση της Εκκλησίας είναι αντιλαϊκό μέτρο. Ο κόσμος δίνει λίγο-λίγο στα παγκάρια, και μαζεύονται χρήματα.Αν η Εκκλησία της Ελλάδας ταϊζει σήμερα 50.000, όπως είπε τις προάλλες η Σύνοδος, και φορολογηθεί με 20%, πρέπει κάποιος να βρει που θα φάνε οι 10.000.

-Εσείς έχετε άλλα εισοδήματα;

-Δεν έχω ανάγκες.

-Τι τρώτε;

-Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Μου φέρνουν από τα μοναστήρια τα καλύτερα αυγά.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: