Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ…


Του Ανδρέα Γιακουμή, Αιρετού ΠΥΣΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης

Το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με τους ερασιτεχνισμούς, την έλλειψη προγραμματισμού και την προχειρότητα της πολιτικής ηγεσίας και των συμβούλων αυτής, έχει καταφέρει να κρατά σε Ομηρία Χιλιάδες Εκπαιδευτικούς:...

Έχουν περάσει 18 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων, οι οποίες ήταν οι κατά πολύ λιγότερες της τελευταίας δεκαετίας -κι αυτές με σοβαρά λάθη- και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η εγκύκλιος για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης.

√ Εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες των Πειραματικών Δημοτικών σχολείων βιώνουν μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια, όσον αφορά τις υπηρεσιακές τους μεταβολές, βρισκόμενοι/ες στην κυριολεξία σε νομικό κενό, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που δικαιούνται γιατί κι’ εδώ κυριάρχησε η προχειρότητα.

√ Τελειώνει το Σχολικό Έτος και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το Υπουργείο τη Διοικητική Δομή της Εκπαίδευσης, για το νέο σχολικό έτος, βαδίζοντας στα τυφλά χωρίς σχέδιο.

√ Εκατοντάδες υποψήφιοι/ες για τη θέση των σχολικών συμβούλων, μάταια περιμένουν κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία των επιλογών.

√ Προκηρύχθηκαν οι θέσεις των Διευθυντών Σχολείων, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες τους.

√ Με το άρθρο 31 παρ. 5 του νόμου 3848/2010, δινόταν η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να υποβάλλουν αίτηση για μετάταξη σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου παιδείας με το μισθολογικό καθεστώς των εκπαιδευτικών. Στο άρθρο 5 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296 Α΄) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «Ειδικά οι εκπαιδευτικοί που μετατάσσονται σε κενές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διατηρούν το μισθολογικό τους καθεστώς». Πρόσφατα με εγκύκλιο του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανατρέπει αυτό το δεδομένο και αναφέρει ότι το μισθολογικό καθεστώς αυτών που μετατάσσονται θα είναι αυτό της θέσης στην οποία μετατάσσονται.

Εκατοντάδες συνάδελφοι/ισσες υπέβαλαν αίτηση μετάταξης με τη προϋπόθεση αυτή που τους έδινε ο νόμος. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς/ές έπεσαν θύματα της ανευθυνότητας και της προχειρότητας, βρισκόμενοι εγκλωβισμένοι σ’ ένα μισθολογικό καθεστώς διαφορετικό απ’ εκείνο που ίσχυε όταν έκαναν την αίτηση μετάταξης με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ανακολουθία και ανευθυνότητα.

√ Σε πρόσφατη ανακοίνωση του το Υπουργείο αναφέρει ότι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, χωρίς να αιτιολογήσει με σαφήνεια τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τι να εξυπηρετεί αυτό το πισωγύρισμα; Είναι προχειρότητα; Είναι ανευθυνότητα; Αποτελεί άγνοια των προβλημάτων που προκύπτουν από μια τέτοια ενέργεια; Ότι κι αν είναι, αυτή η ανεύθυνη απόφαση πλήττει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, τους/τις οποίους/ες θα κρατά ομήρους όλο το καλοκαίρι μαζί με τις οικογένειες τους.

Πάγιο αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι οι υπηρεσιακές μεταβολές να ολοκληρώνονται έως το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι/ισσες να γνωρίζουν εγκαίρως πού θα βρίσκονται το νέο σχολικό έτος ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν εγκαίρως τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις αλλά και να γίνει εγκαίρως ο προγραμματισμός των σχολείων για τη νέα Σχολική Χρονιά.

Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να προβλεφθεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών αναγκών για το νέο σχολικό έτος. Άλλωστε πρόσφατα το Υπουργείο ζήτησε ,από τις Διευθύνσεις ,τα πιθανά λειτουργικά κενά. Θα μπορούσε να γίνει ο κύριος όγκος των αποσπάσεων έως τέλος Ιουνίου , με βάση τον προγραμματισμό κάθε Διεύθυνσης και μία δεύτερη φάση αποσπάσεων 15-20 Αυγούστου, ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά που θα προέκυπταν εξ αιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Είναι κάτι που δεν κοστίζει οικονομικά. Χρειάζεται προγραμματισμός, βούληση και ευαισθησία για τις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών αλλά και το καλό της εκπαίδευσης.

Ο μόνος Υπουργός που έβαλε χρονοδιάγραμμα για τις υπηρεσιακές μεταβολές και το τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια, πετυχαίνοντας να ολοκληρωθούν αυτές στα μέσα Ιουνίου , ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης το 2008.

√ Οι αναπληρωτές συνάδελφοι μας ζουν τη δική τους ομηρία γιατί δε γνωρίζουν αν θα γίνουν διορισμοί και αν γίνουν πόσοι θα είναι αυτοί.

√ Με το Νόμο 3848/2010 άρθρο 4 παρ. 5, οι πρωτοδιόριστοι τιμωρούνται με υποχρεωτική 3/ετή παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού και με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου, χωρίς δικαίωμα απόσπασης. Όλοι οι άλλοι εκπαιδευτικοί με το άρθρο 30 παρ. 1 του 3848/2010 για να έχουν δικαίωμα μετάθεσης πρέπει να κάνουν διετία στην οργανική τους.

Τι εξυπηρετεί άραγε η υποχρεωτική διετία ή τριετία, για τους πρωτοδιόριστους και μάλιστα χωρίς δικαίωμα απόσπασης;

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Το 2011 μπορεί να διοριστεί, κάποια μητέρα 2 μικρών παιδιών, η οποία κατάγεται και διαμένει με την οικογένεια της στο Ν. Έβρου, στο Ν. Ηρακλείου Κρήτης, με 3/ετή υποχρεωτική παραμονή στην οργανική θέση.

Το 2012 μπορεί να διοριστεί , κάποια μητέρα 2 μικρών παιδιών, η οποία κατάγεται και διαμένει με την οικογένεια της στο Ν. Ηρακλείου, στο Ν. Έβρου με 3/ετή υποχρεωτική παραμονή στην οργανική. Τα παραδείγματα δεν είναι καθόλου ακραία, θα συμβούν πολλές τέτοιες καταστάσεις. Πριν τις δούμε και τις βιώσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες, είναι καιρός εκεί στο Υπουργείο να σκεφτούν λίγο σοβαρά και υπεύθυνα και να αποσύρουν άμεσα τη συγκεκριμένη «τιμωρητική» διάταξη του Νόμου.

Όλα αυτά και άλλα πολλά μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω. Πορευόμαστε χωρίς πρόγραμμα και στόχους, εντελώς στα τυφλά.

Με διαδικασία επιλογής Σχολικών Συμβούλων και Διευθυντών Σχολείων σε εξέλιξη, με Γραφεία Εκπαίδευσης τα οποία θα καταργηθούν και πολλές αρμοδιότητες αυτών, πιθανόν θα περάσουν στους/στις νέους/ες Διευθυντές/ντριες, με ερασιτεχνισμούς και ανευθυνότητα απ’ την πλευρά του Υπουργείου , με Σχολικές Επιτροπές χωρίς χρήματα ,πιστεύω πως το ξεκίνημα της νέας Σχολικής Χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

ΠΗΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΚΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: