Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τι λένε οι Αιρετοί ΚΥΣΠΕ, Β. Παληγιάννης και Δ. Μπράτης για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

Βασίλης Παληγιάννης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.
Με καθυστέρηση πρωτοφανή και με εκατοντάδες ανικανοποίητες αιτήσεις …

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Aνακοινώθηκαν, επιτέλους, σήμερα 31 Αυγούστου οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ...

...Η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και οι σκοπιμότητες πολλών παραγόντων αλλά και η έλλειψη ουσιαστικού εκπαιδευτικού προγραμματισμού από την πολιτική ηγεσία συνέβαλαν ώστε για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια η πρώτη φάση των αποσπάσεων να ολοκληρωθεί μια ημέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους και ταυτόχρονα να δοθούν οι λιγότερες αποσπάσεις των τελευταίων ετών.

Ακόμη και γι’ αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε η παρέμβαση των αιρετών και του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην Υπουργό Παιδείας για να μην εφαρμοστεί σύστημα αποσπάσεων το οποίο δε λάμβανε υπόψη του τα λειτουργικά κενά και έθετε πλαφόν τα 23 μόρια και ικανοποιούσε ένα χαμηλό ποσοστό αποσπάσεων.

Τελικά φέτος από τις 6.648 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 4.182 ποσοστό 62,91%.

Πέρυσι έως τις 27/8/2010 είχαν πραγματοποιηθεί δύο (2) φάσεις αποσπάσεων και από τις 6.344 αρχικές αιτήσεις είχαν ικανοποιηθεί 5.265.

Oι φετινές αποσπάσεις είναι λιγότερες και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η διοίκηση, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό του αριθμού των αποσπάσεων, παρουσίασε στο ΚΥΣΠΕ ένα μειωμένο αριθμό κενών, σε σχέση με τα πραγματικά κενά που πρότειναν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Αποτέλεσμα αυτού είναι συνάδελφοί μας με 3 παιδιά, με 2 παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας, με χρόνια υπηρεσίας να βρεθούν μακριά από τις οικογένειές τους με πολλαπλές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.

Ως εκ τούτου η ανάγκη πραγματοποίησης της Β΄ φάσης εντός του προσεχούς 10ημέρου καθίσταται επιβεβλημένη.

Ταυτόχρονα επισημαίνω πως το σύστημα μοριοδότησης,όπως εφαρμόστηκε,παρουσίασε προβλήματα και αδικίες, καθιστώντας αναγκαιότητα την αλλαγή μοριοδότησης των διαφόρων κριτηρίων για μια πιο αντικειμενική διαδικασία αποσπάσεων.

Ως αιρετός κατανοώ απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων για την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποσπάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την εξάντληση της υπομονής τους και κυρίως τους συναδέλφους που σ’ αυτή τη φάση δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις απόσπασής τους.

Ελπίζω πως η πολιτική ηγεσία θα κατανοήσει πως οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε στη Β΄ φάση να ικανοποιηθούν περισσότερες αποσπάσεις καλύπτοντας όλα τα πραγματικά λειτουργικά κενά για να μη ζήσουμε και φέτος τις «τραγελαφικές» περσινές καταστάσεις όπου προσλαμβάνονταν αναπληρωτές σε περιοχές που δεν είχαν ικανοποιηθεί αιτήσεις απόσπασης συναδέλφων με πολλά χρόνια υπηρεσίας, με παιδιά, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η όλη διαδικασία των αποσπάσεων, σε συνδυασμό με τους μηδενικούς διορισμούς, την έλλειψη βιβλίων, τη λήψη μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων, αλλά και την οικονομική αφαίμαξη των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας και να αφυπνίσει συνειδήσεις για να σταματήσει ο κατήφορος της δημόσιας εκπαίδευσης.

************************************************************
Δημήτρης Μπράτης

Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης της Β΄φάσης άμεσα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση της διαδικασίας των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Ως αιρετός στο ΚΥΣΠΕ, επισημαίνω τα εξής για την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε :

1. Αναγκαιότητα πραγματοποίησης της β΄ φάσης άμεσα

Ο αριθμός των αποσπάσεων που ικανοποιήθηκε στην α΄ φάση είναι 4.182, ποσοστό 62,91%, σχεδόν ίδιος με τον περσινό αριθμό της αντίστοιχης φάσης (πέρυσι στην α΄ φάση ικανοποιήθηκαν 3999 αιτήσεις, ποσοστό 63%). Εξακολουθεί όμως να υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων συναδέλφων που δεν ικανοποιήθηκαν, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα (οικογενειακά, υγείας κτλ). Γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη πραγματοποίησης άμεσα της β΄ φάσης , πριν από την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 του Σεπτέμβρη. Η ΔΟΕ όπως έκανε και στην πρώτη φάση πρέπει να παρέμβει μαζί με τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ και να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Η πρωτοφανής καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων - Η «ομηρεία» των συναδέλφων

Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό , όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο ενημερωτικό μου, φέρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που όπως φαίνεται , κανένα στοιχειώδη σχεδιασμό δεν είχε κάνει για το θέμα, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται και να βρίσκονται σε «ομηρεία». Με δεδομένο ότι οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκαν στις 10 Αυγούστου, και τα κενά υπήρχαν, η διαδικασία θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα.
3. Η παρέμβαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ - Η κατάργηση του «πλαφόν»
Η παρέμβαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ υπήρξε καθοριστική για την κατάργηση του «πλαφόν» των 23 μορίων, που αυθαίρετα μπήκε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας. Αρκεί να συγκρίνουμε τα ποσοστά:
Με το πλαφόν ικανοποιούνταν μόνο το 35% των αιτήσεων (περίπου 2.500 αποσπάσεις ), ενώ τώρα ικανοποιήθηκε το 63% δηλαδή 4182.
Αυτό δείχνει πως όταν υπάρχει επαγρύπνηση , στενή παρακολούθηση των εξελίξεων , συνεργασία, συνδικαλιστική βούληση και έγκαιρη αντίδραση μπορεί να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, έστω και σε «μικρά» , όπως τα χαρακτηρίζουν μερικοί θέματα, που για τους συναδέλφους όμως, είναι ζητήματα ζωής.
4. Ο αποκλεισμός των νεοδιόριστων συναδέλφων από τη διαδικασία.
Πιστεύω ακράδαντα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αποκλεισμού των νεοδιόριστων συναδέλφων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης για απόσπαση και πρέπει να τους δοθεί, έστω και τώρα , αυτό το δικαίωμα.
5. Η μοριοδότηση των αποσπάσεων
Η μοριοδότηση (παρά τις αδικίες που εμπεριέχει στα επιμέρους κριτήρια, εξαιτίας της εφαρμογής της για πρώτη φορά και που μπορεί βέβαια να διορθωθούν) , που είναι θέση του κλάδου από το 1997, και την οποία υποστήριξα από την πρώτη στιγμή , είναι το μόνο αντικειμενικό σύστημα που θέτει τέρμα στο πελατειακό κράτος και τη ρουσφετολογική τακτική που για χρόνια ακολουθούνταν. Αρκετοί ισχυρίστηκαν, με ανακοινώσεις τους , ότι η μοριοδότηση θα έχει ως συνέπεια τον περιορισμό των αποσπάσεων σε ελάχιστες. Το αποτέλεσμα δείχνει το αντίθετο. Τα φετινά ποσοστά ικανοποίησης αιτήσεων απόσπασης στην α φάση είναι ίδια με τα περσινά (63%).Αυτό δείχνει πως και οι αποσπάσεις μπορούν να γίνονται , όταν το θέλουμε, με όρους αξιοπρέπειας .ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.

6. Η άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Ως αιρετός στο ΚΥΣΠΕ έχω δεσμευθεί ότι θα λειτουργώ πάντα με όρους διαφάνειας. Γι’ αυτό και αναρτώ άμεσα στο διαδίκτυο, όλες τις αποφάσεις του ΚΥΣΠΕ( μεταθέσεις , αποσπάσεις κτλ). Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Απρίλη χρειάστηκε η αποχώρησή μου από το ΚΥΣΠΕ , προκειμένου, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας , να καταθέσει σε ηλεκτρονική μορφή τις μεταθέσεις στο Συμβούλιο. Η άμεση ανάρτηση στο διαδίκτυο λειτουργεί και βοηθάει στην άμεση πληροφόρηση όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων. Είναι δε και αποτελεσματική γιατί δίνει τη δυνατότητα ,άμεσα , εντοπισμού και διόρθωσης των όποιων λαθών υπάρχουν.

Τέλος , επισημαίνω ότι η συζήτηση στον κλάδο για το θέμα των αποσπάσεων πρέπει να συνεχιστεί, έτσι ώστε να διορθωθούν οι όποιες αδικίες υπάρχουν , όπως, επίσης, πρέπει να συνεχιστεί και η συζήτηση για τα θέματα των μεταθέσεων (κατάργηση τριετίας , διετίας κτλ) και της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: