Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καλό καλοκαίρι!

To Ιστολόγιο κατεβάζει ρολά και πάει διακοπές !
Καλό καλοκαίρι και ραντεβού στο τέλος Αυγούστου…


Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Οι Οριστικές Τοποθετήσεις Β΄και Γ΄φάσης και οι παραμένοντες στη Διάθεση εκπαιδευτικοί της Β΄Αθήνας

Μετά από τις 1 , 2, και 3 τοποθετήσεις Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ολοκληρώθηκαν σήμερα, 11 Ιουλίου 2012, με τη Β΄και Γ΄φάση, οι οριστικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας ως εξής:

1. ΓΕΡΟΥΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΔΑΣΚΑΛΑ,τοποθετείται οργανικά στο ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ (Β΄φάση- συμπληρωματική τοποθέτηση)

2. ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ, ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,τοποθετείται οργανικά στο ΖΑΝΝΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ(Γ΄φάση- Υποχρεωτική τοποθέτηση)

3.ΝΑΚΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, τοποθετείται οργανικά στο 16 ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Γ΄φάση- Υποχρεωτική τοποθέτηση)

4.ΠΑΝΤΖΑΡΙΔΟΥ ΑΝΘΟΥΣΑ, ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, τοποθετείται οργανικά στο 6ο ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Γ΄φάση- Υποχρεωτική τοποθέτηση)

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών Μεταθέσεων – Οριστικών Τοποθετήσεων, στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας παραμένουν...


...
93 δάσκαλοι, 47 Νηπιαγωγοί, 13 Αγγλικής Γλώσσας, 45 Φυσικής Αγωγής και 24 Μουσικοί, που βρίσκονται στα πέντε φύλλα του αρχείου xls και οι οποίοι θα κληθούν από το ΠΥΣΠΕ, περί το τέλος Αυγούστου, να υποβάλουν δήλωση προτιμήσεων προσωρινής τοποθέτησης για το σχολικό έτος 2012-2013.

Υ.Γ Οφείλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τον Πρόεδρο, τα Μέλη και την Γραμματέα του ΠΥΣΠΕ αλλά και τους συναδέλφους στη Μηχανογράφηση, που από το Παράρτημα της Διεύθυνσης στο Μαρούσι, χωρίς να ταλαιπωρήσουν τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους, δέχτηκαν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, άκουσαν με υπομονή το μακρύ και το κοντό του καθενός μας και δούλεψαν σκληρά για πολλές μέρες προκειμένου να βγουν οι μεταθέσεις χωρίς το παραμικρό λάθος.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα από το Υπουργείο Παιδείας

- Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. θα λέμε συνοπτικά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συνοπτική ονομασία χωράει στις σφραγίδες και προφέρεται σχετικά εύκολα κυρίως από ...ισπανόφωνους

- Δεν θα αντικατασταθούν οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Ο Υπουργός παρέλειψε να δώσει εξηγήσεις για το τι θα απογίνουν τα καλοκαιρινά κοστούμια που ράφτηκαν.

- Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η εγκύκλιος για την υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Σχετικά με το θέμα, χρήσιμο είναι το ενημερωτικό του αιρετού ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, Ζαχαρία Καψαλάκη.

- Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Δ/νσεις, Φορείς, Πανεπιστήμια και στην ΚΥ του υπουργείου, θα πραγματοποιηθούν έως τις 20-7-2012, η πρώτη φάση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ θα γίνει ως το τέλος Ιουλίου και η δεύτερη φάση τέλος Αυγούστου.


Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργείο Παιδείας: 14.000 πιστώσεις για αναπληρωτές - 1.065 οι μόνιμοι

Στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης της χώρας συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητηθεί εφέτος 14.000 πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την επόμενη σχολική χρονιά, που αντιστοιχεί σε 9 με 10.000 άτομα...

Επίσης έχουν προβλεφθεί οι προσλήψεις 1.065 μονίμων εκπαιδευτικών με τους 800, περίπου, από αυτούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για το θέμα ωστόσο θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επομένων ημερών. Αυστηρά θα ελεγχθεί και εφέτος η διαδικασία αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, ενώ πρόβλημα έλλειψης σε διδακτικό προσωπικό εμφανίζεται σε τρεις περιοχές της χώρας, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.

Κατά τα άλλα έχει αρχίσει η διανομή των βιβλίων στα σχολεία της χώρας ώστε να μην έχουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον «εφιάλτη» της περυσινής, ενώ οι αποστολές θα ολοκληρωθούν, σε όλες τις βαθμίδες της χώρας, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Έτσι βλέπω τον κόσμο

Αν έχετε διάθεση και 25 λεπτά χρόνο δείτε μια πολύ καλή εκπομπή της ΕΤ3... Εξαιρετικός και ο επίλογος (22:40- 25:10)



Διαβάστε περισσότερα...

Συμπληρωματικές και Υποχρεωτικές Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας

Α. ΔΑΣΚΑΛΟΙ

1- ΣΑΪΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ στο 1 ΕΙΔΙΚΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ "ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ" (Συμπληρωματική τοποθέτηση- Β΄φάση)
2-ΚΑΛΠΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ στο Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Υποχρεωτική τοποθέτηση- Γ΄φάση)
3-ΛΙΑΣΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ στο Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Υποχρεωτική τοποθέτηση- Γ΄φάση)

Β΄ΕΚΠ/ΚΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οργανικά κενά σε ΣΜΕΑΕ Β΄ΑΘήνας...


...παραμένουν στη διάθεση οι παρακάτω πέντε (5) εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση προσωρινής τοποθέτησης στο τέλος Αυγούστου

1 ΑΔΑΜΑΚΗ ΑΝΝΑ
2 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΠΑΝΔΩΡΑ
3 ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
4 ΦΩΤΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
5 ΧΕΙΛΑΚΗ ΝΙΚΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων Π.Ε. σε Φορείς , Πανεπιστήμια , Διευθύνσεις και από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη

Σας ενημερώνω, με βάση και την ενημέρωση από την αρμόδια Δ/νση του Υ.Π.Θ.Π.Α., πως οι αποσπάσεις σε Δ/νσεις, Φορείς, Πανεπιστήμια και στην ΚΥ του υπουργείου μας, θα πραγματοποιηθούν έως τις 20-7-2012.

Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ θα πραγματοποιηθούν...

έως το τέλος Ιουλίου. Όλες οι ανακλήσεις αιτήσεων απόσπασης θα γίνουν δεκτές.

Φέτος υποβλήθηκαν 6.923 αιτήσεις για αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τα όσα πρωτοφανή, απαράδεκτα και τραγελαφικά ζήσαμε το 2011-2012, εξαιτίας της απύθμενης ανευθυνότητας και αναλγησίας της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και οι αποσπάσεις να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και ευαισθησία.

Ας μην ξεχνάμε πως σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν μακριά από τις οικογένειές τους προβλήματα επιβίωσης.


Πάντα στη διάθεσή σας
Παληγιάννης Βασίλειος
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Στο πανηγύρι των κάτω γειτονιών της Αγίας Παρασκευής

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι που οργάνωσε ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κοντοπεύκου- Παραδείσου- Πευκακίων για τις κάτω γειτονιές της Αγίας Παρασκευής, στην πλατεία ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, Κοντοπεύκου, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012...


...Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, εθελοντές συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, δούλεψαν σκληρά προκειμένου να προσφέρουν στους γείτονές μας μια βραδιά, κεφιού και ψυχαγωγίας με φτηνό φαγητό - 1 ευρώ ό,τι πάρεις- και ποιοτικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αλλά παράλληλα να αναδείξουν τις δράσεις του συλλόγου με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων σε συλλογικές δράσεις για τις γειτονιές μας και την Αγία Παρασκευή.

Την εκδήλωση άνοιξε ο χορευτικός όμιλος ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με παραδοσιακές φορεσιές και νησιώτικους χορούς, ακολούθησε το συγκρότημα "εν χορδαίς" με έντεχνη μουσική και στη συνέχεια μουσικοί της γειτονιάς μας, με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια, ξεσήκωσαν τον κόσμο στο χορό και στο γλέντι που κράτησε μέχρι πρωίας...

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όσους βοήθησαν στην διοργάνωση του πανηγυριού, εύχεται καλό καλοκαίρι, ανανεώντας το ραντεβού για το Σεπτέμβριο με δημιουργική διάθεση στην προσπάθεια για ανάδειξη των προβλημάτων των γειτονιών μας και τη διεκδίκηση λύσεων

Πανηγύρι στις κάτω γειτονιές της Αγίας Παρασκευής- 7/72012


Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το τελευταίο μου ταγκό στην Αθήνα

Οι APURIMAC και η Έλλη Πασπαλά σε ένα αργεντίνικο tango με 100 ελληνικές
λέξεις δοσμένες στην Ισπανική Γλώσσα, οι οποίες περιγράφουν με εικόνες την πραγματικότητα που ζούμε. Ένα οδοιπορικό στους μελαγχολικούς δρόμους της Αθήνας αλλά με τελικό προορισμό την ελπίδα, τον Άνθρωπο!



Οι στίχοι

Mi ultimo tango en Atenas

Armonia neurotica en el microcosmο de la metropoli
cultura narcisista en una monarquia dogmatica
simfonia cacofonica, pandemonium en la atmosfera
melodia simbolo, melodrama y tragedia...


Orgasmo ideologico del barbarismο a la teoria
politico dislexico en parodia onirica
tirania fantasma, dilema megalomano
de un metabolismο retorico sin tesis ni antitesis.

Patriota heroicο, tragicο, sistematico
hipocrecia paranoica sin dialogo esotericο
teatro ironicο, sindicato plasticο
y epicentro de la epidemia, una quimera, una utopia.

Energia hyperbole, antidotο democraticο
Laberinto critico sin entusiasmo, sin rima
musica epidermica en un pentagrama masoquista
y la simetria toxica de un epilogo necrologico.

Hay un oasis aromatico, paralelo, fisiologico
profeta enigmatico, fenomeno cronico y ortodoxo
sin racismos ni extremismos, sin tabues etnicos
en lirica extasis sus praxis
es el melodico y fantastico antropo.
Este mi ultimo tango en Atenas
tango lloron, que corre por mis venas.

Απόπειρα μετάφρασης
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Πιστοποιητικό Διοικητικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας Εκπαιδευτικών (Μέρος Β΄)

Με αφορμή το σχόλιο του Δημήτρη

Γράψαμε ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υ.Α που καθορίζει τη διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Διοικητικής και Παιδαγωγικής Επάρκειας

Το πιστοποιητικό αυτό αφορά κυρίως όσους θέλουν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης αφού...

σύμφωνα με το Ν.3848/2010 ,άρθρο 11, παρ.9, θεωρείται προαπαιτούμενο για την επιλογή σε θέση Σχολικού Συμβούλου, Διευθυντή Εκπαίδευσης, προϊσταμένου ΚΕΔΔΥ και διευθυντή σχολικής μονάδας. (Να θυμίσουμε ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου, στις περσινές δηλαδή επιλογές στελεχών εκπαίδευσης,υπήρχε η εξαίρεση του Ν.3848/10, άρθρ. 29, παρ. 4 και δεν θεωρείτο προαπαιτούμενο)

Το Πρόγραμμα στην πρώτη φάση θα είναι ταχύρυθμο και θα συμμετάσχουν οι διευθυντές διευθύνσεων εκπαίδευσης και οι σχολικοί σύμβουλοι.

Στη συνέχεια θα γίνουν «εκτεταμένα προγράμματα» για όσους εκπαιδευτικούς έχουν εκπαιδευτική υπηρεσία μεγαλύτερη των επτά (7) ετών και μικρότερη των τριάντα δύο (32). Προαπαιτούμενο η πιστοποίηση ΤΠΕ επιπέδου 1.

Θα βγαίνουν τα προγράμματα, θα γίνονται αιτήσεις και η επιλογή αυτών που θα τα παρακολουθούν θα γίνεται με κλήρωση, σε αναλογία 80% στελέχη εκπαίδευσης και 20% υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση 96 ωρών, πρακτική άσκηση 80 ωρών και αξιολόγηση με 4 γραπτές εργασίες (τρεις εργασίες για το θεωρητικό μέρος και μία για το πρακτικό)

Λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσουν τα προγράμματα, ο τρόπος υποβολής αιτήσεων και οι μέρες και οι ώρες που θα γίνονται τα μαθήματα δεν τα γνωρίζω αλλά ξέρω ότι το όλο πακέτο κοστίζει 12.357.212 ευρώ .

Ας ελπίσουμε να πιάσουν τόπο τα λεφτά
και να γίνει σωστή δουλειά.
Διαβάστε περισσότερα...

Aποσπάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.) για το σχολικό έτος 2012-13

Αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η αίτηση υποβολής υποψηφιότητας- βιογραφικού του εκπαιδευτικού εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Καθυστερούν οι τοποθετήσεις δασκάλων και καθηγητών

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ.Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι δεν προχωρούν οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών

«Καμπανάκι» εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς χτυπούν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν παγώσει όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές δασκάλων και καθηγητών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων....
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (μεταθέσεις, μετατάξεις, προσλήψεις αναπληρωτών).

Οπως τονίζουν εκπρόσωποι των δασκάλων, «δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι αποφάσεις του ΚΥΣΠΕ της 25ης Ιουνίου 2012 που αφορούν στις αμοιβαίες μεταθέσεις, τις ανακλήσεις μεταθέσεων, τις ενστάσεις, τις ειδικές κατηγορίες κ.λπ., με αποτέλεσμα ορισμένα ΠΥΣΠΕ να μην μπορούν να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών».

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών σχολικού έτους 2012-13, γεγονός που θα οδηγήσει -όπως εκτιμούν- σε καθυστέρηση των μόνιμων διορισμών αλλά και στις προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών.
Καθυστερούν οι τοποθετήσεις δασκάλων και καθηγητών

Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί αναφέρονται και στις 500 μετατάξεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ΠΕ 05, 07, 08, 18.41, 32, 19, 20) από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα εκτιμούν πως οι μετατάξεις για το 2012-2013 βαίνουν προς ακύρωση, αφού δεν έχει γίνει γι' αυτό καμία προεργασία, ούτε έχουν καθορισθεί τα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθούν.

Τέλος, επισημαίνεται πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αποσπάσεις σε διευθύνσεις και φορείς, οι οποίες, πρέπει να προηγηθούν των γενικών αποσπάσεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Κατά τα λοιπά, προβληματισμό προκαλεί σε δασκάλους και καθηγητές το ενδεχόμενο να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά η αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις (1 προς 5 ισχύει έως και σήμερα).

Και αυτό διότι την περασμένη χρονιά οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δεν ξεπέρασαν τις 600.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας διορίστηκαν πέρυσι 130 δάσκαλοι όταν τα τελευταία 9 χρόνια (2002-2010) ο μέσος όρος διορισμών ανά χρονιά στην πρωτοβάθμια ήταν 3.000 εκπαιδευτικοί. Με αυτά τα δεδομένα, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές που ελπίζουν σε μόνιμο διορισμό φοβούνται ότι η πολυπόθητη πρόσληψη θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.

ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πιστοποιητικό Διοικητικής και Καθοδηγητικής επάρκειας

Η υπουργική απόφαση που ορίζει τη διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Διοικητικής επάρκειας και την απόκτηση Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής επάρκειας εκπαιδευτικών δημοσιεύτηκε σ΄αυτό εδώ το ΦΕΚ



Διαβάστε περισσότερα...

Μεταθέσεις – Οριστικές Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας – Πρόσκληση Δήλωσης Τοποθέτησης Β΄ Φάσης

Σας ανακοινώνουμε τους πίνακες των Μεταθέσεων – Οριστικών Τοποθετήσεων τηςΓενικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας. Σε περίπτωση εντοπισμού λαθών ή παραλείψεων μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσής τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15, παρ. 15 του Π.Δ. 50/96, από την Πέμπτη 5 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 11 Ιουλίου. Οι αιτήσεις θα αποσταλούν με φαξ στο 210 8063626.

Οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ 70 Δασκάλων και ΠΕ06 Αγγλικής που παραμένουν στη Διάθεσητου ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας, μπορούν, αν το επιθυμούν, σύμφωνα με άρθρο 15, παρ. 11, του Π.Δ.50/96 να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τοποθέτηση στα εναπομείναντα οργανικά κενά από την Πέμπτη 5 Ιουλίου έως την Τετάρτη 11 Ιουλίου (Β’ Φάση Τοποθετήσεων). Οι αιτήσεις θα αποσταλούν με φαξ στο 210 6009644.

Επισημαίνουμε ότι, αν και μετά τη Β’ Φάση των Τοποθετήσεων παραμείνουν οργανικά κενά, θα τοποθετηθούν σε αυτά οι εκπαιδευτικοί με τα λιγότερα μόρια μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 12 του Π.Δ. 50/96, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του Π.Δ.100/97 (Υποχρεωτικές Τοποθετήσεις – Γ’ Φάση).

Σας ενημερώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε Σχολικές Μονάδες που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης διδακτηρίου θα κριθούν λειτουργικά υπεράριθμοι και θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα σε λειτουργικά κενά Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.50/96, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 12 του Π.Δ.100/97. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για τη διαδικασία αυτή στο τέλος Αυγούστου.

Όσοι εκπαιδευτικοί παραμείνουν στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας μετά το πέρας των Μεταθέσεων-Οριστικών Τοποθετήσεων (α’-β’-γ’ φάση) θα κληθούν να υποβάλουν δήλωσηπροσωρινής τοποθέτησης. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας στο τέλος Αυγούστου.

Σας ενημερώνουμε ότι στους κλάδους ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και ΠΕ16 Μουσικής δεν επήλθε καμία μεταβολή κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων.

Οι αιτήσεις για απόσπαση εντός του ΠΥΣΠΕ Β’ Αθήνας θα υποβληθούν από τις 4 έως τις 6 Σεπτέμβρη. Επισημαίνουμε ότι, με εξαίρεση τις αμοιβαίες αποσπάσεις, θα ικανοποιηθούν μόνοοι αιτήσεις που θα συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σοβαροί λόγοι υγείας, ειδικοί λόγοι), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συνημμένα:

Το υπ' αριθμ. πρωτ. Φ.11.2/8342/5-7-2012 έγγραφο της Δ/νσής μας

Μεταθέσεις - Τοποθετήσεις Δασκάλων

Μεταθέσεις - Τοποθετήσεις Νηπιαγωγών

Μεταθέσεις - Τοποθετήσεις Αγγλικής

Παραμένοντες στη Διάθεση

Δήλωση Οριστικής Τοποθέτησης (β' φάση)

Οργανικά Κενά Γενικής Αγωγής για τη β' φάση


dipevath.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για εξόφληση των φόρων έως και σε 9 δόσεις!

Αντιμέτωπη με το φαινόμενο να μην υποβάλουν οι πολίτες τη φορολογική τους δήλωση και να μην πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση, λόγω αδυναμίας, βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών....

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης ενημερώνεται καθημερινά από τους συνεργάτες του για την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και για τα μηνύματα των πολιτών που προσέρχονται στις Εφορίες και ζητούν διευκολύνσεις ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που προκύπτουν κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι δόσεις για την εξόφληση των φόρων από 3 διμηνιαίες που είναι σήμερα κατ' ανώτατο όριο να επεκταθούν και να μπορεί κανείς να πληρώσει πέραν αυτών που ισχύουν σε 6 ή ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις ώστε να μη βρεθούν οι πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Το 1ο να πληρώνεται ο φόρος σε 6 διμηνιαίες δόσεις αντί για 3 και το 2ο και πιο επικρατέστερο να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ο φόρος σε 3 διμηνιαίες δόσεις αν γίνει η εκκαθάριση έως τα τέλη Ιουλίου και στη συνέχεια όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα να εξοφλήσει το υπόλοιπο σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Αν το μέτρο αυτό κριθεί αποτελεσματικό μπορεί να εφαρμοστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να τονιστεί ότι όποιο σχέδιο αποφασιστεί θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της τρόικας ώστε να διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις (τρεις εάν ο φόρος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, δυο αν ο φόρος βεβαιωθεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά) και μετά να υπάρχει η δυνατότητα για 6 μηνιαίες δόσεις.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τα τέλη Ιουλίου αντί για 16 Ιουλίου που ισχύει.

Μέχρι σήμερα σε σύνολο 5,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί μόλις 2,2 εκατομμύρια. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί 1.750.000 είναι ηλεκτρονικές, 450.000 χειρόγραφες, ενώ 300.000 είναι αποθηκευμένες και περιμένουν το πάτημα του κουμπιού για να γίνει οριστική υποβολή και να εκδοθεί το εκκαθαριστικό.

http://www.epikaira.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις διαπραγματεύσεις μελέτη για μείωση του κράτους. Προβλέπει αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμό των συμβασιούχων. Δεν θα ξεπεράσουν τις 27.619 οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού μέσα στην πενταετία...
Το σχέδιο για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους

Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 με συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων, χωρίς να γίνουν απολύσεις, προβλέπει μελέτη που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η μελέτη συντάχθηκε κατ΄ εντολήν του αρμόδιου υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που χαρακτηρίζεται «συντηρητικό», υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν συνολικά 177.146 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την πενταετία 2011 - 2015 με συνταξιοδοτήσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων.

Με βάση τις αναλογίες προσλήψεων - αποχωρήσεων που ισχύουν σήμερα με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς (1:5 για το Δημόσιο και 1:10 για τις ΔΕΚΟ) μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις μόνιμων την πενταετία 2011-2015. Από τη διαφορά του συνόλου των αποχωρήσεων με τις προσλήψεις προκύπτει ότι το Δημόσιο θα διαθέτει κατά το 2015 λιγότερο προσωπικό κατά 149.527 άτομα.

Στη συλλογή των στοιχείων συνέβαλαν οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου, ενώ, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, «τα δεδομένα και οι παραδοχές (της μελέτης) έχουν συμφωνηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και με στελέχη της μόνιμης επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.

Η μελέτη αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη συμφωνημένη προγραμματική θέση να μη γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό ότι η τρόικα και οι δανειστές επιμένουν στην πραγματοποίηση απολύσεων, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

«Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου μείωσης της απασχόλησης του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους είναι ο δραστικός περιορισμός των συμβασιούχων. Μετά την απόφαση που είχε λάβει η κυβέρνηση το 2010 να μειωθεί το εποχικό προσωπικό κατά 50% την επόμενη χρονιά και κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι το 2015, καταγράφηκε μείωση των συμβασιούχων μόνο το 2011 κατά 49.042 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων. Στις αρχές του 2011 οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και το προσωπικό επί θητεία στο σύνολο του Δημοσίου αλλά και στις ΔΕΚΟ ξεπέρασαν τους 100.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, παρά τη μείωση που είχε επιβληθεί.

Το κόστος
Εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την παρακολούθηση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το μισθολογικό κόστος, παρά το γεγονός ότι δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να το δικαιολογούν.

Παράγοντες της διοικητικής ιεραρχίας αναφέρουν ότι στον συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση των συμβασιούχων, γιατί το Μνημόνιο αναφέρει μείωση της απασχόλησης κατά 150.000 υπαλλήλους, χωρίς να επικεντρώνει στο μόνιμο προσωπικό. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μείωση του εποχικού προσωπικού είναι αποδοτικότερη όσον αφορά τις εξοικονομήσεις, καθώς η μη ανανέωση συμβάσεων δεν επιβαρύνει στο μέλλον τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σενάριο

Το βασικό σενάριο μεταξύ των τεσσάρων υποθέσεων εργασίας που παρουσιάζονται στη μελέτη, στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτούνται όσοι υπάλληλοι έχουν 35 χρόνια προϋπηρεσίας και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους (από 1/1/2012 έως και 31/12/2013). Επίσης όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 60ό έτος της ηλικίας τους (από 1/1/2014 έως και 31/12/2015). Στα άλλα τρία σενάρια εργασίας αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των αποχωρήσεων. Στο Β' σενάριο, οι αποχωρήσεις υπολογίζονται συνολικά στους 192.221 εργαζόμενους, στο Γ' σενάριο καταγράφονται 198.063 αποχωρήσεις και στο Δ' σενάριο 217.793 εργαζόμενοι συνολικά.

ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Β. Παληγιάννης: Εκλογές Αιρετών Εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών

Απαντώντας σε ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με το αν ισχύει η υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.37.15/1032/οικ.13052/06-06-2012 εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τις εκλογές αιρετών που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι...

οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον το βαθμό Γ’, σας ενημερώνω πως η σύνθεση, η συγκρότηση και λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, οι αρμοδιότητες αυτών, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εκλογής των αιρετών τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων αυτών καθορίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1 τ. Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Επομένως υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι μπορούν να είναι όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Δ. Μπράτης: Μεγάλη καθυστέρηση στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προς ακύρωση οι 500 μετατάξεις εκπ/κών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τα πάντα στο Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πλήρη ακινησία...
Συγκεκριμένα:

1. Δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι αποφάσεις του ΚΥΣΠΕ της 25ης Ιουνίου 2012 που αφορούν στις αμοιβαίες μεταθέσεις, στις ανακλήσεις μεταθέσεων, στις ενστάσεις, στις ειδικές κατηγορίες, κλπ. με αποτέλεσμα ορισμένα ΠΥΣΠΕ να μην μπορούν να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

2. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η εγκύκλιος για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών, σχολ. έτους 2012-13, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τόσο οι μόνιμοι διορισμοί, όσο και οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών.

3. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αποσπάσεις σε Δ/νσεις και φορείς, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν των γενικών αποσπάσεων, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.

4. Οι 500 μετατάξεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ΠΕ 05,07,08, 18.41, 32,19,20) από τη Β/θμια στην Π.Ε., κατά την εκτίμησή μου, βαίνουν προς ακύρωση για τη σχολική χρονιά 2012-2013, αφού δεν έχει γίνει γι’ αυτό καμία προεργασία, ούτε έχουν καθορισθεί τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν.



Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πολιτική ηγεσία οφείλει ΤΩΡΑ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να γίνουν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε τα σχολεία μας να έχουν εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι και οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και όταν καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις περιοχές της χώρας, μακριά από τα σπίτια τους, θα πρέπει να έχουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν. Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτούνται χρήματα αλλά στοιχειώδης οργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου κάτι που, δυστυχώς, λείπει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νέα από τη Β΄Διεύθυνση Π.Ε Β΄Αθήνας

* Σαράντα εκπαιδευτικοί περίπου έχουν υποβάλει, ως τώρα, την πρώτη αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φεύγουν κιόλας, αφού ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να το σκεφτούν τις επόμενες μέρες και να κάνουν αίτηση ανάκλησης. Η προθεσμία υποβολής αίτησης παραίτησης λήγει στις 10 Ιουλίου. Περισσότερα στο έγγραφο της Διεύθυνσης

* Αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν φέτος στα Δημόσια Σχολεία της Β΄ΑΘήνας. Εκτιμάται ότι μόνο τα τμήματα της πρώτης τάξης στα σχολεία της Β΄Αθήνας θα είναι αυξημένα κατά 20 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

* Την Πέμπτη, 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας για τις τοποθετήσεις- βελτιώσεις θέσεων Δασκάλων, Νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών Αγγλικής. Οι πίνακες με τα ονόματα είναι σχεδόν έτοιμοι και σήμερα στο τμήμα μηχανοργάνωσης της Διεύθυνσης γίνονται οι τελευταίες διασταυρώσεις για τυχόν λάθη.

Διαβάστε περισσότερα...

Καταργούνται Αμοιβόμενες Επιτροπές - Ειδικές Γραμματείες

Την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών υπουργείων καθώς και των Ειδικών Γραμματειών ανακοίνωσε η κυβέρνηση ύστερα από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά που έδωσε ήδη σχετική εντολή στους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς....
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ανασυγκρότηση των όποιων Γραμματειών και Επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει πλέον από μηδενική βάση, ενώ η απόφαση αυτή δεν ισχύει για ειδικές Γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ.

«Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Η απόφαση Σαμαρά ερμηνεύεται ως μία πρώτη, απτή απόδειξη απέναντι στην τρόικα για τη βούληση της κυβέρνησης να συμμαζέψει τις κρατικές σπατάλες.

Είχε προηγηθεί η απόφαση για μείωση 30% στις αμοιβές των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που ανακοινώθηκε στην πρώτη συνεδρίασή του, αλλά και ο περιορισμός στις μετακινήσεις υπουργών στο εξωτερικό και το εσωτερικό (πλην των εκλογικών περιφερειών τους) για τις οποίες ζητήθηκε να λαμβάνουν πρώτα άδεια από το πρωθυπουργικό γραφείο ώστε να αποφεύγονται περιττά έξοδα.

Το κρίσιμο ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα έχει οριστεί για την Πέμπτη στη 1.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση που σηματοδοτεί και την τυπική επανεκκίνηση της συνεργασίας με τους δανειστές, ύστερα από τρεις μήνες διακοπής στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Στην πρώτη -ως πρωθυπουργός- συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους της, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας μας ότι η μακρά περίοδος στασιμότητας έλαβε τέλος.

«Ανα χείρας», θα έχει δύο φακέλους, αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Εθνος (Γιάννης Σαραντάκος). Ο ένας θα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και ο δεύτερος τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δεσμευθεί ότι αυτές οι κινήσεις θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη και θα τονίσει για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το «Εθνος», στο πρώτο «κύμα» των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι τρεις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) καθώς και η ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία, εταιρείες για τις οποίες έχει γίνει ήδη η προετοιμασία από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κράτους, ο κ. Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» για κατάργηση-συγχώνευση περίπου 60 φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσίευσε το «Εθνος» προ ολίγων ημερών.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση αυτών των πρώτων κινήσεων, δεν ξεπερνά τις 60 μέρες. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς -σε συνεργασία με τον Ευ. Μεϊμαράκη- θα ζητήσει η Βουλή να μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, έτσι ώστε να υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς καθυστέρηση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν οι δεσμεύσεις που θα δώσουν ο πρωθυπουργός και οι οκτώ υπουργοί που θα συναντήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας τηρηθούν, τότε η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη και θα έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΕΘΝΟΣ

Υ.Γ Οι Ειδικές Γραμματείς που λειτουργούν στο υπουργείο Παιδείας είναι οι ακόλουθες 4 :

1. Ειδική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας kai Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

2.Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης



3.Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης & Αποκέντρωσης

4.Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ευρωπαϊκών Πόρων

esos. gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο ελληνικό κινητό!


Τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμή εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κατανομή Οργανικών θέσεων κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ18.41, ΠΕ32, ΠΕ19 και ΠΕ20 στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ε.Α.Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής

Εδώ Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στους μισθούς του '80 -ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Σ. Ρομπόλη. Πρόβλεψη - σοκ για την ανεργία, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 24%
Τουλάχιστον τριάντα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η χώρα μας όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων...

ενώ τη δεκαετία του 1960 θυμίζουν τα επίπεδα της ανεργίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, που σημειώνει πως η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σάββας Ρομπόλης, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών την τελευταία τριετία έχει φτάσει το 50%. Πρόκειται για το εισόδημα των μισθωτών που απομένει μετά τους φόρους και τις μειώσεις των μισθών.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το μοναδιαίο κόστος εργασίας την τελευταία διετία έχει περιορισθεί στη χώρα μας κατά 8%. Ωστόσο το Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετη μείωση 15% για τη διετία 2012-2014, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται και νέες μειώσεις μισθών.
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης
Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης

Αλματώδης είναι η αύξηση της ανεργίας, που φέτος αναμένεται να φτάνει το 24% (δηλαδή να... επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τη δεκαετία του 1960). Αυτό στην πράξη σημαίνει πως 1,2 εκατομμύρια άτομα θα αναζητούν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα η πραγματική ανεργία φτάνει -σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ- το 29% με 30%, με αποτέλεσμα 1,5 εκατομμύρια άτομα να ψάχνουν δουλειά. Οσον αφορά στην ύφεση εκτιμάται πως θα φτάσει το 7%.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Σάββας Ρομπόλης «η τρόικα που επιστρέφει στη χώρα αναμένεται να επαναφέρει θέματα που σχετίζονται με μείωση μισθών, συντάξεων και εφάπαξ χωρίς να αξιολογεί τα οδυνηρά αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης κατά την περίοδο 2008-2012 που έχει επιφέρει καθίζηση στον οικονομικό και κοινωνικό σχηματισμό της χώρας μας».

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πάνω από 100.000 εργαζόμενοι είδαν το τελευταίο τετράμηνο τους μισθούς τους να μειώνονται είτε με ατομικές είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις. Κατά μέσο όρο η μείωση στους μισθούς με τις νέες συμβάσεις είναι 23,3%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην τρόικα, προκειμένου να αποφύγει πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς. Σημειώνεται πως στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να συζητηθεί εκ νέου ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (που μειώθηκε κατά 22% τον Φεβρουάριο).

Μειωμένες εισφορές σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόσουν το μέτρο
Μπόνους για χρήση της κάρτας εργασίας

Μέσα στον μήνα αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις. Σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόσουν το μέτρο -που αναμένεται να έχει εθελοντικό χαρακτήρα- θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία μπορεί να φτάνει έως και το 5%.

Σημειώνεται πως σε όσες επιχειρήσεις εφαρμοστεί η κάρτα θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και το ακριβές ωράριο εργασίας (μεταξύ άλλων θα καταγράφεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού). Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος και θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας (σήμερα ο ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα έχει ζητήσει να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση αυτή αναμένεται να φτάσει το 5% μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ θα πρέπει να βρεθούν και αντισταθμιστικά μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων.

Συνάντηση
Χθες για θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας υπήρξε συνάντηση του υπουργού Γ. Βρούτση με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) Μ. Χάλαρη. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η επίσπευση της διαδικασίας για τη στελέχωση του ΣΕΠΕ και η άμεση μεταφορά υπηρεσιών του φορέα σε κτίρια των καταργηθέντων κέντρων νεότητας της Εργατικής Εστίας (με στόχο την εξοικονόμηση 350.000 ευρώ τον χρόνο).

Παράλληλα έχει προχωρήσει η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ για να υπάρχει καταγραφή του εργατικού δυναμικού (προσλήψεις, απολύσεις κ.ά.), αλλά και των συνθηκών εργασίας (π.χ. υπερωριακή απασχόληση).

ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Βιβλία Δημοτικού


Τα βιβλία

Το πρόγραμμα διανομής τους


Διαβάστε περισσότερα...

Μεταθέσεις – Οριστικές Τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας – Πρόσκληση Δήλωσης Τοποθέτησης Β΄ Φάσης

Σας ανακοινώνουμε τους πίνακες των Μεταθέσεων – Οριστικών Τοποθετήσεων της Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας. Σε περίπτωση εντοπισμού λαθών ή παραλείψεων μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσής τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15, παρ. 15 του Π.Δ. 50/96, από την Τρίτη 3 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου. Οι αιτήσεις θα αποσταλούν με φαξ στο 210 8063626.

Οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ 70 (κ. Καλπαξή Ιωάννα, κ. Λιάσκος Κωνσταντίνος και κ. Σαΐτη Αγγελική) που παραμένουν στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας, μπορούν, αν το επιθυμούν, σύμφωνα με άρθρο 15, παρ. 11, του Π.Δ.50/96 να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για τοποθέτηση στα εναπομείναντα οργανικά κενά από την Τρίτη 3 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 9 Ιουλίου (Β’ Φάση Τοποθετήσεων). Οι αιτήσεις θα αποσταλούν με φαξ στο 210 6009644.

Επισημαίνουμε ότι, αν και μετά τη Β’ Φάση των Τοποθετήσεων παραμείνουν οργανικά κενά, θα τοποθετηθούν σε αυτά οι εκπαιδευτικοί με τα λιγότερα μόρια μετάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 12 του Π.Δ. 50/96, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 13 του Π.Δ.100/97 (Υποχρεωτικές Τοποθετήσεις – Γ’ Φάση).

Σας ενημερώνουμε ότι οι Μεταθέσεις Οριστικές Τοποθετήσεις της Γενικής Αγωγής θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 5 Ιουλίου.


Συνημμένα:

Το υπ' αριθμ. πρωτ. Φ.11.2/8272/3-7-2012 έγγραφο της Δ/νσής μας

Πίνακας με τις Μεταθέσεις – Οριστικές Τοποθετήσεις Ειδικής Αγωγής

Παραμένοντες στη Διάθεση

Δήλωση Οριστικής Τοποθέτησης (Β’ Φάση)

Οργανικά Κενά Ειδικής Αγωγής (Β’ Φάση)

ΠΗΓΗ: http://dipevath.gr/


Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Εντός των ημερών η εγκύκλιος των Αναπληρωτών

του αιρετού ΚΥΣΠΕ, Βασίλη Παληγιάννη

Εντός των προσεχών ημερών η πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων

Σας γνωρίζω με βάση και την ενημέρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, ότι εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί εγκύκλιος με βάση την οποία θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί...


α) οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού μέχρι 30/06/2010

β) οι οποίοι έχουν μόρια πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο ή και προτελευταίο διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκάστου κλάδου

γ) οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στο συμπληρωματικό πίνακα με μηδενικά μόρια βάση της ημεροχρονολογίας κτήσης και το βαθμό του πτυχίου τους

να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξη τους στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων σχολικού έτους 2012-2013.

Η αίτηση - δήλωση θα υποβληθεί στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Οι υποψήφιοι των ειδικοτήτων που μπορούν να προσληφθούν τόσο στην Π.Ε. όσο και στη Δ.Ε. θα υποβάλλουν αίτηση μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για μια ακόμα φορά τονίζω την ανάγκη του υπολογισμού όλης της προϋπηρεσίας στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών και όχι μόνο την αποκτηθείσα μέχρι 30/6/2010.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Β ' Αθήνας - Μεταθέσεις

Συνεδριάζει την Τρίτη, 3 Ιουλίου στις 12:00 το ΠΥΣΠΕ για τις τοποθετήσεις Α΄φάσης - Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Π.Ε Β΄Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα...

10ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αγία Παρασκευή


Δευτέρα, 2 Ιουλίου 9:00 μ.μ, Συναυλία Θάνου Μικρούτσικου

Τρίτη, 3 Ιουλίου, 9:00 μ.μ, Συναυλία Διονύση Τσακνή

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, Κοντοπούλου 13 εδώ (Είσοδος ελεύθερη)

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ και εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Επιδόματα εορτών και αδείας

1. Το επίδομα Χριστουγέννων καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500 €). Το επίδομα αυτό, καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Απριλίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή για 240 ημέρες...
2. Το επίδομα Πάσχα καταβάλλεται 10 ημέρες πριν από το Πάσχα και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 120 ημέρες. Σε περίπτωση που το επίδομα Πάσχα καταβληθεί πριν από την 15η Απριλίου, η εκκαθάριση θα αναφέρεται μέχρι και την ημερομηνία αυτή (15 Απριλίου) και συνεπώς αν ο υπάλληλος, μετά την καταβολή του επιδόματος δεν μισθοδοτηθεί για οποιοδήποτε λόγο μέχρι την 15η Απριλίου, θα γίνει ανάλογη περικοπή, είτε από το μισθό του, είτε από οποιαδήποτε άλλη απαίτησή του (περίπτωση αποχώρησής του από την Υπηρεσία κ.λ.π.).

3. Το επίδομα Αδείας καταβάλλεται την 1η Ιουλίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 360 ημέρες. Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, τότε λαμβάνει τμήμα του ανωτέρω επιδόματος, ανάλογο του χρόνου μισθοδοσίας του.
Σε περιπτώσεις μετατάξεων, για την καταβολή των επιδομάτων Εορτών και Αδείας, ισχύουν τα εξής:
α.- Στις περιπτώσεις μετάταξης από μία Δημόσια Υπηρεσία σε άλλη, η καταβολή γίνεται αποκλειστικά από την Υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε ο υπάλληλος.

β.- Στις περιπτώσεις μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε Δημόσιο και αντίστροφα καθώς και μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε άλλο Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α., η καταβολή γίνεται από την κάθε Υπηρεσία ανάλογα με το χρόνο που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος. Στους υπαλλήλους που κατά τις ημερομηνίες πληρωμής των ανωτέρω επιδομάτων καταβάλλονται μειωμένες αποδοχές λόγω διαθεσιμότητας, αργίας, άδειας άνευ αποδοχών κ.λ.π. του ν. 3528/2007, ο υπολογισμός των επιδομάτων γίνεται με βάση τις μειωμένες αυτές αποδοχές.

Οι νόμιμοι κληρονόμοι υπαλλήλων που απεβίωσαν λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα Εορτών και Αδείας που τους αναλογούν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου.


Υπάλληλος, στον οποίο παρέχεται δυνατότητα επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.1282/1982 (π.χ. έξοδος από την Υπηρεσία), δικαιούται να λάβει τα επιδόματα εορτών και αδείας είτε από την Υπηρεσία του είτε από την Υπηρεσία Συντάξεων, ως εξής:
1) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής από την Υπηρεσία, καταβάλλεται τμήμα τους ανάλογο προς τον αριθμό των ημερών που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος.

2) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής τους από τη σύνταξη, εφόσον ο υπάλληλος έχει υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του, καταβάλλονται στο ακέραιο, ανεξάρτητα από τις ημέρες που συνταξιοδοτήθηκε ο υπάλληλος.

Τέλος, τα εν λόγω επιδόματα καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές, όπως προσδιορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 14, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων αυτών (εορτών και αδείας), δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μεικτά.

Για τη σωστή και ομοιόμορφη εφαρμογή των ανωτέρω τίθενται τα εξής παραδείγματα :

Παράδειγμα 1

Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 2.983 € μεικτά θα δικαιωθεί στο ακέραιο το ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής :
Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.900 * 12 + 1.000 = 35.800 (2.983 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει ο υπάλληλος του παραδείγματος μας, δεδομένου ότι οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές του, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι χαμηλότερες από 36.000 €, να δικαιωθεί στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και αδείας (500 € δώρο Χριστουγέννων,
250 € δώρο Πάσχα και 250 € επίδομα αδείας).

Παράδειγμα 2

Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 3.033 € μεικτά θα δικαιωθεί αναλογία του ποσού των επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής :
Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.950 * 12 + 1.000 = 36.400 € (3.033 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει από τον υπάλληλο του παραδείγματος μας να αφαιρεθεί το ποσό των 400 € που υπερβαίνει τις 36.000 €, αναλόγως από τα επιδόματα εορτών και αδείας (200 € από το δώρο Χριστουγέννων, 100 € από το δώρο Πάσχα και 100 € από το επίδομα αδείας), έτσι ώστε οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με το μέρος των επιδομάτων που απομένουν μετά την αφαίρεση αυτή να μη ξεπερνούν το ποσό των 36.000 € (δηλαδή 2.950 * 12 +300+150+150 = 36.000) και τις 3.000 € μηνιαίως.

Κατά συνέπεια τα ποσά του επιδόματος εορτών και αδείας που δικαιούται ο υπάλληλος του παραδείγματος είναι 300 € για δώρο Χριστουγέννων, 150 € για δώρο Πάσχα και 150 € για επίδομα αδείας.

alfavita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιοδικά ....

Για τους Εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις, υπάρχουν περιοδικά που κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική έκδοση και είναι διαθέσιμα δωρεάν.

Τα Εκπαιδευτικά, τριμηνιαίο περιοδικό εκπαιδευτικού και κοινωνικού προβληματισμού, Όργανο του “Εκπαιδευτικού Συνδέσμου”, ΈΚΔΟΣΗ ”ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ”. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

i-teacher, διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. & τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση. Συνέχεια του περιοδικού: “Εκπαίδευση & Νέες Τεχνολογίες” (ISSN 1790-0964). Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

ΠΗΓΗ:1ο Δ.Σ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς βλέπει τον κόσμο ένα άτομο με δυσλεξία?

Λίγο πριν την έκδοση της πρώτης του σειράς παιδικών βιβλίων, ο Παναγιώτης Νικολαϊδης, μοιράζεται μαζί μας την προσωπική του “δυσλεκτική” εμπειρία, μας φέρνει πιο κοντά στον μυστικό κόσμο ενός δυσλεκτικού παιδιού και μας βοηθά να καταλάβουμε πωςεκείνο σκέφτεται, βιώνει, αισθάνεται...
Ένας συγγραφικός λόγος που δεν παραπέμπει σε ιστορικό μαθησιακής δυσκολίας, μια πολύπλευρη προσωπικότητα, ένα αμάλγαμα λογικής αλλά και παιδικότητας, μας μεταφέρει όσα το παιδί μας θα ήθελε να γνωρίζουμε για το ίδιο.

Πώς βλέπει τον κόσμο ένα άτομο με δυσλεξία?

Είναι σαν να είσαι ένα τρισδιάστατο άτομο σε έναν μονοδιάστατο κόσμο!

Πότε άρχισες να αντιλαμβάνεσαι ότι σκέφτεσαι κάπως διαφορετικά?

Το είχα αντιληφθεί από μικρή ηλικία, επειδή απομονωνόμουν συχνά με τις σκέψεις μου. Όλοι οι άλλοι είχαν εξωστρέφεια. Εγώ είχα συχνή συστολή για διάφορα πράγματα. Εκεί που ένιωθα ο εαυτός μου ήταν κοντά στη φύση. Εκεί μπορούσα και χαλάρωνα, μάθαινα πράγματα μέσα από το βίωμα…ένιωθα ασφάλεια, ήμουν “σαν στο σπίτι μου”.

Πώς ήταν η σχολική ζωή?

Ήταν πραγματικά δύσκολη…όμως τα Σαββατοκύριακα ήταν υπέροχα!!!!Στην πραγματικότητα υπήρχε πολύ άγχος, φοβία και ντροπή, μιας και στις σχολικές υποχρεώσεις δεν μπορούσες εύκολα να ανταπεξέρχεσαι, όπως θα “έπρεπε”.

Η ώρα της ανάγνωσης.

Υπήρχε μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης στη διαδικασία της ανάγνωσης, διότι το μυαλό βρισκόταν στις αντιδράσεις των άλλων στα επερχόμενα λάθη. Όλο το κείμενο γινόταν ένα. Οι λέξεις δεν ξεχώριζαν μεταξύ τους. Απαιτούνταν μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης στη γραμμή που διάβαζα, ενώ ταυτόχρονα κοιτούσα και τις παρακάτω για να είμαι προετοιμασμένος και να αποφύγω το λάθος. Το οποίο ήταν αναπόφευκτο.

Η ώρα της γραφής.

Ωραία ώρα, μοναχική, γιατί δεν ασχολούνταν κανείς μαζί σου. Όταν όμως έπαιρνες το κείμενο που έγραφες διορθωμένο πίσω, ήταν περισσότερα τα κόκκινα από τα μπλε που είχες γράψει! Ορθογραφία, σύνταξη, ο χρόνος που έτρεχε και δεν αρκούσε για να τελειώσεις…η πίεση ήταν μεγάλη.

Μαθηματικά.

Σε ότι γινόταν εξ΄αρχής κατανοητό, οι επιδόσεις ήταν παραπάνω από εξαιρετικές. Σε ό,τι δεν κατάφερνα να μάθω από την παράδοση και έπρεπε να το διαβάσω μόνος, τα πράγματα γίνονταν πιο περίπλοκα.

Γεωγραφία- Ιστορία.

Σχεδόν αδυνατούσα να θυμηθώ ονόματα και χρονολογίες. Δεν μπορούσα να βάλω σε χρονική σειρά τις ιστορικές περιόδους, τα αρχαία χρόνια, τα νεότερα, κλπ. Όλη η ιστορία μπερδευόταν. Αργότερα, όταν μόνος μου πια τα τακτοποίησα στο μυαλό μου, απέκτησα πολύ καλή ιστορική σκέψη και γνώση.

Εξωσχολικά βιβλία?

Διάβαζα Κόμιξ, Κλασικά Εικονογραφημένα κ.α. Ό,τι είχε εικόνες! Ξεκίνησα να διαβάζω συστηματικά βιβλία αφού τελείωσα το σχολείο. Έκτοτε, διαβάζω συνέχεια. Είναι κάτι που πια το απολαμβάνω πραγματικά.

Η σχέση με τους εκπαιδευτικούς?

Ήταν μια σχέση απόμακρη. Γινόταν μεγάλη προσπάθεια από μέρος μου να βρίσκομαι στο “απυρόβλητο “, να είμαι όσο το δυνατόν πιο αόρατος μέσα στην τάξη. Ήταν πιο ασφαλές.

Η σχέση με τους συνομηλίκους?

Με τους συνομηλίκους δεν ήταν πάντα εύκολη η επικοινωνία. Υπήρχε συχνά η αίσθηση ότι αλλιώς καταλάβαιναν εκείνοι κάποια πράγματα, αλλιώς εγώ. Για το λόγο αυτό δεν ήμουν χαλαρός μαζί τους και δεν αφηνόμουν εύκολα. Επειδή, βέβαια, δεν υπήρχε κοινός κώδικας επικοινωνίας συχνά υπήρχε χλευασμός και ήταν πολύ σκληρό. Δεν μπορούσες να κρυφτείς από αυτό.
Συνολικά υπήρχε εσωτερική σύγχυση. Μερικές φορές γινόμουν πολύ μικρός και άλλες φορές πολύ πιο μεγάλος από τους υπόλοιπους, στο μυαλό, τη σκέψη.

Πως σε αντιμετώπιζε το κοντινό περιβάλλον ?

Το ευρύτερο περιβάλλον έβλεπε σε μένα ένα παιδί μάλλον “χαζό”. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θεωρούσαν ότι είμαι απλώς “τεμπέλης”. Έτσι ερμήνευαν την εικόνα μου. Πως γίνεται όμως, να αγαπήσει κανείς κάτι που δεν το μπορεί? Αντίθετα, είχα πολύ καλή ικανότητα να μαθαίνω από τα προφορικά, από ότι μπορεί να μου έλεγε κάποιος. Έτσι, ό,τι κατάφερνα να μάθω, το κατακτούσα πολύ καλά. Όμως δυστυχώς με τον τρόπο που γινόταν η παραδοσιακή εκπαιδευτική διαδικασία ήταν ανέφικτο. Σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω πως πρέπει να υπάρχει και άλλος τρόπος, με τον οποίο θα μπορούσα να μαθαίνω ευκολότερα.

Τι θα άλλαζες στην εκπαιδευτική διαδικασία ,αν είχες τη δυνατότητα?

Θα άλλαζα πολλά πράγματα. Θα ήθελα να αλλάξουν τα μαθήματα, να έχουν αρχή, μέση και τέλος. Να έχουν μια συνέχεια. Να μην είναι αόριστα. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να γίνουν παραστατικοί στη διδασκαλία τους. Να διδάσκουν μέσα από το παιχνίδι, μέσα από την καρδιά τους. Επίσης, θα άλλαζα τις σχολικές εγκαταστάσεις…εκτός από τσιμέντο και γήπεδα θα έβαζα κήπους, ζώα…βιωματική μάθηση. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην εκπαίδευση, μάλλον θα επεδίωκα να δημιουργηθεί ένα σχολείο μόνο για μαθητές με δυσλεξία! Μια ακαδημία, όπου θα φοιτούσαν δυσλεκτικά παιδιά και νομίζω ότι θα έκαναν θαύματα!! Πιστέψτε με, εκεί θα γίνονταν οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας.

Πως αισθάνεται κάποιος όταν καταλαβαίνει στα ενήλικα του χρόνια πως έχει δυσλεξία?

Απόλυτα απελευθερωμένος. Γιατί μαθαίνεις ότι αυτό που συμβαίνει, δεν συμβαίνει μόνο σε σένα, αλλά ότι υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται και μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο. Και φυσικά επιβεβαιώθηκα όταν κατάλαβα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να μαθαίνεις, να παίρνεις τη γνώση. Είχε πια πάρει μια μορφή όλο αυτό. Άνηκα σε ένα μέρος του κοινωνικού συνόλου. Εγώ αυτό το έμαθα μόλις τελείωσα το σχολείο. Αν βέβαια το αναγνώριζαν οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί έγκαιρα και είχαν κινηθεί ανάλογα, αν έκανα ειδικά μαθήματα, θα τα κατάφερνα σίγουρα πολύ ευκολότερα!

Πως ήταν η επαφή με το γραπτό λόγο και την ανάγνωση, κατά τη διάρκεια των σπουδών, κάτω από τέτοιες υψηλές απαιτήσεις και σε αυτή την ηλικία?

Αρχικά ήταν δύσκολα, όμως σταδιακά πήγαινε όλο και καλύτερα. Αν και μεγάλος πια ζήτησα βοήθεια από ειδικό για να βελτιώσω τη γραπτή σύνταξη και να μάθω να ταξινομώ τη σκέψη μου στο χαρτί. Και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Τόσο εκπληκτικό που έλαβα μια επιστολή από τη διδάσκουσα του Πανεπιστημίου, η οποία θεώρησε ότι η συγγραφή της εργασίας δεν ήταν δικό μου έργο και με επέπληξε για τις μεθόδους μου!!

Σήμερα σε ποιες εκφάνσεις της τη βιώνεις?

Αρχικά, ως ενήλικας είχα μεγάλη δυσκολία να οργανώσω το χρόνο μου, να είμαι συνεπής στα ραντεβού μου… Δεν είχα αυτό που λέμε «αίσθηση του χρόνου». Αυτό ήταν και η αφορμή να γίνει αντιληπτό από τους κοντινούς μου ότι κάτι συμβαίνει… Σταδιακά έχω βελτιώσει τις επιδόσεις μου. Επίσης, δεν είναι εύκολο να δώσω κατευθύνσεις σε κάποιον. Δεν ανακαλώ εύκολα ονόματα οδών, ηθοποιών, κλπ. Πρέπει να συνδυάσω κάτι με το κάθε όνομα για να μπορέσω να το θυμάμαι. Αντίθετα, είμαι πολύ καλός αριθμομνήμων. Μέχρι πρόσφατα δεν είχα τηλεφωνικό κατάλογο, ανακαλούσα τα νούμερα από μνήμης. Στη δουλειά μου ανακαλώ εκατοντάδες κωδικούς χωρίς ποτέ να κάνω λάθος! Σχετικά με την ανάγνωση και τη γραφή έχω ακόμη λίγο αργό ρυθμό. Για να κατανοήσω ένα γραπτό κείμενο χρειάζεται να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος και να κάνω αρκετές αναγνώσεις. Η γραφή μου έχει βελτιωθεί πολύ εκφραστικά, αλλά η ορθογραφία δεν είναι πάντα αυτόματη. Συχνά, όταν χρειάζεται στη δουλειά να παρουσιάσω κάτι σε κοινό αντιμετωπίζω μια μικρή συστολή και ανασφάλεια.

Τι είναι τελικά η δυσλεξία?Μαθησιακή δυσκολία ή διαφορετικός τρόπος μάθησης?

Σαφέστατα και είναι ένας διαφορετικός τρόπος μάθησης. Ένας τρόπος μάθησης που προσεγγίζοντας τον, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία, απελευθερώνεται το μυαλό και η ψυχή.

Τι θα έλεγες σε ένα παιδί με δυσλεξία?

Θα του έλεγα ότι αν μπορέσει να μιλήσει τη γλώσσα των “μονοδιάστατων”, θα κάνει θαύματα!
Θα του έλεγα ακόμη πως όσο μεγαλώνει θα καταλαβαίνει πόσο τυχερός είναι…

Τι θα συμβούλευες ένα γονέα παιδιού με δυσλεξία?

Θα του έλεγα ότι οι νεράιδες δεν αγγίζουν όλα τα παιδιά με το μαγικό τους ραβδάκι. Όσα παιδιά αγγίζουν, αυτά γίνονται δυσλεκτικά!
Πρακτικά θα τους τόνιζα ότι είναι πολύ τυχεροί, γιατί δυσλεξία σημαίνει εξυπνάδα, πολλές φορές ανώτερη. Όμως για να γίνει κατανοητή και από τους άλλους χρειάζεται μια άλλη προσλαμβάνουσα, ένα μεταφραστικό μέσο, ένας ειδικός. Τέλος θα επεσήμανα ότι κανένα παιδί με δυσλεξία δεν είναι τεμπέλικο. “Είναι ένα ημίθεο πλάσμα που έπεσε από τον Όλυμπο σε μια πραγματικότητα απλή και πεζή!!!”

Σήμερα ποια είναι η σχέση σου με τη δυσλεξία?

Σήμερα είμαι “ερωτευμένος” με τη δυσλεξία, δε θα την άλλαζα με τίποτα. Θα έλεγα με βεβαιότητα πως είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί. Και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν παρευρίσκομαι με άλλους ενήλικες με δυσλεξία, γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο συναίσθημα. Νομίζουμε ότι ο κόσμος μας ανήκει. Με στενοχωρεί που τα παιδιά δεν είναι σε θέση να το βιώσουν αυτό. Γι ‘αυτό και αυτό το διάστημα γράφω για τα παιδιά, για να τα κάνω να αγαπήσουν τον εαυτό τους και τη δυσλεξία τους.
Κάτι που θα αφορά μάλλον και μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά!!

Αποφθέγματα ενήλικων δυσλεκτικών

Richard Branson – επιχειρηματίας, ιδρυτής των Virgin enterprises. “Σε ηλικία οκτώ ετών δεν μπορούσα ακόμα να διαβάσω. Σύντομα κατέληξαν να με κτυπούν μια-δυό φορές την εβδομάδα επειδή έκανα κακή εργασία ή επειδή μπέρδευα τις ημερομηνίες από τις μάχες.”

Tom Cruise – ηθοποιός. “η παιδική μου ηλικία ήταν εξαιρετικά μοναχική. Δεν είχα πολλούς φίλους. Ήμουν δυσλεκτικός και πολλά παιδιά με κορόιδευαν. Εκείνη η εμπειρία μ’ έκανε να κλειστώ στον εαυτό μου γιατί μαθαίνεις σιγά-σιγά να αποδέχεσαι σιωπηρά την κακομεταχείριση και τον εμπαιγμό”. “Έπρεπε να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να συγκεντρώνω την προσοχή μου. Έγινα πολύ οπτικός κι έμαθα πώς να δημιουργώ διανοητικές εικόνες προκειμένου να κατανοώ αυτά που διάβαζα.”

Albert Einstein. Μου είπε ότι οι δάσκαλοί του έλεγαν ότι .. ήταν διανοητικά αργός, ακοινώνητος, και “χαμένος” στα ανόητα όνειρά του..- Hans Α. Einstein, για τον πατέρα του.

Salma Hayek – ηθοποιός. Αγωνίζεται πάντα με την εκμάθηση των διαλόγων της. Χάνει το δρόμο ακόμη κι όταν πηγαίνει σε σημαντικές συνεδριάσεις στο Hollywood. “Είμαι πολύ άσχημα δυσλεκτική. Η ανάγνωση είναι ακόμα πολύ δύσκολη για μένα. Μερικές φορές όταν οδηγώ, ο εγκέφαλός μου μπερδεύει τις κατευθύνσεις.”

http://www.ikidcenters.com
Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Απόφαση βόμβα στο Μνημόνιο – Αντισυνταγματική η μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων στο Δημόσιο


- Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αναφέρει πως οι δύο μνημονιακοί νόμοι είναι αντίθετοι στη Διεθνή Νομοθεσία
- Αναφέρει ότι οι μειώσεις μισθών δεν ήρθαν μαζί με μειώσεις φόρων ή τιμών όπως θα έπρεπε
- Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι θυγατρικής εταιρείας της Αττικόν Μετρό
- Για πρώτη φορά πολιτικό δικαστήριο έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΣτΕ...

Aπόφαση των πολιτικών δικαστηρίων ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα αφού έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας κρίθηκαν τους δύο μνημονιακούς νόμους 3833/2010 και 3845/2010 που επέβαλαν μείωση των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.

Ουσιαστικά, είναι η πρώτη απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα επιδόματα και τα δώρα των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 που αφορά τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης, όσο και ο νόμος 3845/2012 για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντίθετοι στα άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106 του Συντάγματος, στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθών όσο και των χαμηλόμισθων.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα της απόφασης

«Συνεπάγεται ότι η επέμβαση στη συλλογική αυτονομία πρέπει να συνιστά μέτρο όλως εξαιρετικό και να μην υπερβαίνει μία εύλογη χρονική περίοδο, να συνοδεύεται δε από επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία του επιπέδου ζωής των εργαζομένων, τηρουμένης, σε κάθε περίπτωση, της αρχής της αναλογικότητας, η οποία αποτελεί συνταγματικό περιορισμό των νομοθετικών περιορισμών των συνταγματικών θεμελιωδών δικαιωμάτων, επιτάσσοντας ότι μεταξύ του νόμιμου σκοπού που επιδιώκει ένας περιορισμός του δικαιώματος και του συγκεκριμένου περιορισμού πρέπει να υπάρχει εύλογη σχέση. Η εφαρμογή της αρχής αυτής θεμελιώνεται αφενός στο εσωτερικό μας δίκαιο, και συγκεκριμένα στο άρθρο 25 παράγραφος 1δ' του Συντάγματος, και αφετέρου στις διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α. για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν. 53/1979 και δυνάμει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχει υπερνομοθετική ισχύ. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης αποδοχών και επιδομάτων, πρέπει να εξετάζεται η αναλογικότητα του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος και να τηρείται η προϋπόθεση ότι τα μέτρα δεν επιφέρουν δυσανάλογη προσβολή, εν όψει του επιδιωκόμενου σκοπού, σε συνταγματικά δικαιώματα και αγαθά, σε καμία περίπτωση δε δεν δικαιολογείται να καταλύονται θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος (22 παρ. 2 και 23 παρ. 1)».

Στη συνέχεια η κα Κουτρουβίδα κάνει αναφορά στο άρθρο 106 του Συντάγματος που λέει ότι μπορεί χάριν του εθνικού συμφέροντος να περιοριστεί η συλλογική αυτονομία που καθιερώνεται με το άρθρο 22 του Συντάγματος για περιορισμένο και εύλογο όμως χρονικό διάστημα και πάντα τηρώντας την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπογραμμίζει η ειρηνοδίκης, και αν ακόμη δεχθούμε ότι οι περιορισμοί αυτοί τέθηκαν χάριν του εθνικού συμφέροντος, εκτός του ότι δεν είναι συμβατοί με τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, επιφέρουν «δυσμενείς για τους εργαζόμενους τροποποιήσεις, χωρίς να εγγυώνται ότι ο περιορισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε να είναι συνταγματικά ανεκτή η επέμβαση στη συλλογική αυτονομία, με αποτέλεσμα να καταλύονται στην πραγματικότητα οι επίμαχες συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του Συντάγματος».

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση:

«Η αιτιολογία της αναγκαιότητας για τη λήψη των επίδικων μέτρων που αφορούν τις μειώσεις των αποδοχών και επιδομάτων των εργαζομένων που προβλέπονται, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι προφανώς ελλιπής, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι τα μέτρα αυτά καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικά την συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, είναι δε αντίθετα με τις Διεθνείς Συμβάσεις, που έχει συνάψει η Ελλάδα και που δυνάμει του άρθρου 28 παράγραφος 1 του Συντάγματος έχουν αποκτήσεις υπερνομοθετική ισχύ».

Ως προς την μείωση των αποδοχών και τα φοροεισπρακτικά μέτρα αναφέρει η ειρηνοδικειακή απόφαση:

«Κατά συνέπεια, με τα επίδικα μέτρα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς, εκτός από την παραπάνω ανεπίτρεπτη μονιμότητα του χαρακτήρα τους, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό, ούτε συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση τιμών, άμεσων και έμμεσων φόρων κ.λπ.) και εγγυήσεις για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας. Αντίθετα, όπως είναι γνωστό, επιβάλλονται στους πολίτες ταυτόχρονο με μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που προβλέπουν μείωση ή κατάργηση αφορολόγητων ορίων και τα οποία πλήττουν τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, την προστασία των οποίων έπρεπε να εγγυώνται και να διαφυλάττουν».

«Είναι προφανές ότι η διάταξη του άρθρου 1 παρ. 5 του Ν. 3833/2010, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται μείωση των αποδοχών των εργαζομένων που υπάγονται στη ρύθμιση του εν λόγω άρθρου κατά γενικευμένο ποσοστό 7%, καθώς και των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας κατά επίσης γενικό ποσοστό 30%, αντίκειται στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Η μείωση των αποδοχών και των ως άνω επιδομάτων κατά το ίδιο γενικό ποσοστό που καταλαμβάνει τόσο τους υψηλόμισθους όσο και τους χαμηλόμισθους εργαζομένους αντίκειται στην ανωτέρω διάταξη και οδηγεί τους μεν υψηλόμισθους στο να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο στο όνομα του γενικού συμφέροντος έπρεπε να προστατεύεται, τους οδηγούν στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, αφού εκμηδενίζουν στην ουσία τις αποδοχές τους και τους αναγκάζουν, κατά παράβαση της ως άνω διάταξης, να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά φανερή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους, ενισχύοντας δε την άποψη ότι η αιτιολογία της λήψης των οριζόμενων με τις ένδικες διατάξεις μέτρων που εδράζεται στο δημόσιο συμφέρον είναι προβληματική και ελλιπής».

http://www.newsit.gr/
Διαβάστε περισσότερα...