Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΣΚ-ΔΗ.ΣΥ Συλλόγου ΠΕΡΙΚΛΗ:Ο κλάδος των εκπαιδευτικών δοκιμάζεται και τα «παιδία» (Συσπειρώσεις) «παίζουν» με την «εξουσία»

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν εξοντωθεί και οι κατακτήσεις δεκαετιών καθώς και το κοινωνικό κράτος έχουν αποσαρθρωθεί.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει τη χειρότερη εκδοχή, της πιο αντιδραστικής αξιολόγησης, που δεν αποσκοπεί στη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου αλλά στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση μέρους των εκπαιδευτικών και πιθανόν απολύσεις, μέσα από αυθαίρετες, αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές ποσοστώσεις.

Σε μια εποχή που απαιτείται η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των κοινών προβλημάτων, η Εκπαιδευτική Συσπείρωση του Συλλόγου μας με ακατανόητες, πολιτικά και συνδικαλιστικά, ενέργειες τορπιλίζει κάθε προσπάθεια... προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια ζητάει και τα ρέστα…

Ποια είναι η πραγματικότητα: Η επιστολή προς τους γονείς αποφασίστηκε να γραφτεί και να μοιραστεί ομόφωνα από το Δ.Σ του Συλλόγου. Είναι προφανές ότι για να βγει μια ανακοίνωση ομόφωνα πρέπει όλες οι δυνάμεις του Συλλόγου να το θέλουν, να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ως προς τις διατυπώσεις και να διαμορφώσουν ένα κείμενο το οποίο και την ουσία του μηνύματος να υπηρετεί και να μπορεί να μπει σε κάθε σπίτι χωρίς να θυμίζει μανιφέστο των Εκπαιδευτικών Συσπειρώσεων. Αυτό έγινε και με τις προηγούμενες επιστολές, όταν πλειοψηφούσα παράταξη ήταν η ΠΑΣΚ. Τότε η «κυβερνητική» ΠΑΣΚ, σύμφωνα με τη Συσπείρωση, εξασφάλιζε την διανομή μιας αντικυβερνητικής επιστολής σε κάθε σπίτι. Τι έγινε φέτος; Η πλειοψηφούσα Συσπείρωση, δια χειρός μέλους της Εκπαιδευτικής Συσπείρωσης έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Αδιαφόρησε για τα 1000 ευρώ που ξόδεψε ο Σύλλογος, δηλαδή οι συνάδελφοι με τις συνδρομές τους, για την εκτύπωση και εμφάνισε μια επιστολή διαφορετική από αυτή που είχε εγκριθεί. Το ίδιο έκαναν και με την ατζέντα του Συλλόγου. Πρόσθεσαν ό,τι ήθελαν, χωρίς να ρωτήσουν καν το μέλος της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που είχε συμφωνήσει για συγκεκριμένες προσθήκες.

Για να «νομιμοποιήσουν» εκ των υστέρων τη λαθροχειρία και μπροστά στον κίνδυνο να πληρώσουν τα 1000 ευρώ από την τσέπη τους απευθύνθηκαν στην εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ στο ΔΣ. Σύμφωνα με καταγγελία της ίδιας της συναδέλφου στο ΔΣ, δέχτηκε πίεση και απειλές τηλεφωνικά από μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπο της Συσπείρωσης. Την ίδια αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά επέδειξε ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης και μπροστά σε όλα τα μέλη του ΔΣ, όπου επανέλαβε εκβιαστικές απειλές για την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Και σαν να μην έφτανε αυτό κυκλοφόρησαν και ανακοίνωση για το θέμα, όπου με θράσος χιλίων πιθήκων προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, βάζοντας ολίγη από ΔΟΕ, ΜΑΤ, τρικομματική κυβέρνηση κλπ, και να ρίξουν την ευθύνη σε όλους τους άλλους.

Την ευθύνη για την μη αποστολή της επιστολής έχει αποκλειστικά η Εκπαιδευτική Συσπείρωση. Και λέμε η Εκπαιδευτική Συσπείρωση γιατί στην τελευταία τους ανακοίνωση όλοι οι εκπρόσωποί της στο Δ.Σ κάλυψαν τη αυθαιρεσία.

Για την Ιστοσελίδα του συλλόγου είχαμε συμφωνήσει πως υπάρχει ανάγκη για ανανέωση της ιστοσελίδας με σκοπό στην εποχή της πληροφορίας να είναι ανοικτή σε όλους τους συναδέλφους. Το Δ.Σ είχε συμφωνήσει πως τα μέλη του θα ενημερωθούν και θα έχουν άποψη και για την αισθητική και για το περιεχόμενο πριν αυτή αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Εκ του θαύματος ο υπεύθυνος για την ιστοσελίδα (μέλος της Συσπείρωσης) την ανέβασε χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Μάλιστα όταν ζητήθηκε από μέλος του Δ.Σ να κατέβει η ιστοσελίδα σε μία ώρα αυτό έγινε μετά από 36 ώρες. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος και μέλος της παράταξής τους αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και να αναλάβει την ευθύνη. Εντελώς «τυχαία» μαζί με την ιστοσελίδα αναρτήθηκαν μόνο οι 15 ανακοινώσεις των Παρεμβάσεων και μόνο αυτές. Δεν υπήρχαν ούτε τα ιστορικά στοιχεία του συλλόγου. Πιθανόν να πιστεύουν πως «Ο Περικλής» απέκτησε υπόσταση μόλις αυτοί πήραν την πλειοψηφία. Δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Φαίνεται ότι οι συνάδελφοι των Συσπειρώσεων έχουν μια μοναδική ικανότητα να βρίσκουν εχθρούς για να έχει νόημα η υπόστασή τους. Όταν δεν υπάρχουν φροντίζουν με τη συμπεριφορά τους να τορπιλίζουν τις διαδικασίες και να κατασκευάζουν εχθρούς. Ακόμα και όταν έχουν την «εξουσία» αντιπολιτεύονται τον εαυτό τους. Περιμένουμε, τώρα που πήραν όλες τις θέσεις στο Δ.Σ, να δούμε πως θα λειτουργήσει ο Σύλλογος. Θα δούμε αν μπορούν να πετύχουν εκεί που τόσα χρόνια κατήγγελλαν πως απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι. Σε μια εποχή που εκκρεμούν για τον κλάδο μεγάλα ζητήματα (μισθολογικό, αξιολόγηση, πειθαρχικό) και τη χώρα μας (μνημόνιο, άγρια επίθεση στα εργασιακά) εμείς αναλώνουμε το χρόνο μας ψάχνοντας δικαιολογίες και ζητώντας υποκριτικά συγνώμη.

Αγαπητέ Πρόεδρε, ζητάμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Α. Αφού τα πράγματα είναι όπως, με την υπογραφή σου, τα περιγράφεις στην ανακοίνωση της Συσπείρωσης, γιατί στο Δ.Σ καλούσες εναγωνίως το συνάδελφο σου της Συσπείρωσης να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη;

Β. Πως θα δικαιολογήσεις τα ευρώ των συναδέλφων που χάθηκαν, στην Ε.Ε.;

Γ. Θεωρείς ότι η «μικροκομματική» λειτουργία μιας συνδικαλιστικής παράταξης, δηλαδή τα υποτάσσουμε όλα στο συμφέρον του κόμματος, καθορίζεται από το μέγεθος του κόμματος που βρίσκεται από πίσω;

Δ. Όλοι όσοι ανήκουν σε μια παράταξη είναι ή πρέπει να είναι ίδιοι;

ΣΤ. Οι παλιοί έλεγαν «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και όχι «τα πρώτα τιμούν τα στερνά». Ποια είναι η θέση σου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: