Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Αρχαία Ολυμπία


1


Στην Ολυμπία με τα Εκτάκια μας, τις δασκάλες τους  Βασιλική Χείλαρη/ Σταματέλλα Κοσκινά και το συνάδελφο  Γρηγόρη Ευαγγελάκο. Ο Σχολικός Σύμβουλος Δημήτρης Αλεξόπουλος και η Νατάσα Σεφερλή, γονείς των Αγή/Δήμητρας και αγαπημένοι φίλοι  βοήθησαν πολύ στην οργάνωση της επίσκεψης. Ο νεαρός συνάδελφος αναπληρωτής  από τον Πύργο Νίκος Αναστασόπουλος ανέλαβε την ξενάγηση και μας έκανε σοφότερους.

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας, αγώνες στο Στάδιο, ξενάγηση στο Μουσείο... Στα χώματα  και στους ιερούς τόπους που περπάτησε κάποτε και ο Μέγας Καζαντζάκης. Τα λόγια του από... την "Αναφορά στον Γκρέκο" (σ. 174-5) μάς φορτώνουν ευθύνες: -Θα μπορέσουμε; -Θα τα καταφέρουμε άραγε;

«Πίκρα ξαφνική με κυρίεψε. Θα φτάσουμε άραγε ποτέ κι εμείς την ισορροπία μας και τον ήρεμο ηρωικό οραματισμό της αρχαίας Ελλάδας; Μα για μας τους Έλληνες η πίκρα είναι διπλή, γιατί θεωρούμε τους εαυτούς μας απογόνους και θέτουμε άθελά μας μπροστά μας το χρέος να φτάσουμε τους μεγάλους προγόνους. Κι ακόμη πιο πολύ: το χρέος κάθε γιου να ξεπεράσει τους γονέους. Όταν ένας Έλληνας ταξιδεύει στην Ελλάδα, το ταξίδι του μετατρέπεται σε επίμονη αναζήτηση τους χρέους. Πώς να γίνουμε κι εμείς άξιοι των προγόνων, πώς να την συνεχίσουμε, χωρίς να την ντροπιάσουμε την παράδοση της ράτσας μας; Μια αυστηρή ασίγαστη ευθύνη βαραίνει τους ώμους σου, βαραίνει τους ώμους όλων των ζωντανών Ελλήνων. Ακαταμάχητη μαγική δύναμη έχει το όνομα: όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο Ελληνικό θρύλο. Το κάθε ελληνικό τοπίο είναι τόσο ποτισμένο από ευτυχίες και δυστυχίες με παγκόσμιο αντίχτυπο, τόσο γεμάτο ανθρώπινο αγώνα. Αληθινά τραγική είναι η θέση της Ελλάδας, βαρειά πολύ η ευθύνη που απιθώνει η Ελλάδα στους ώμους του σημερινού Έλληνα, επικίνδυνο, δυσκολοεκτέλεστο χρέος. Καινούργιες δυνάμεις ανεβαίνουν από την Ανατολή, καινούργιες από την Δύση κι η Ελλάδα ανάμεσα πάντα στις δύο συγκρουόμενες ορμές, γίνεται πάλι στρόβιλος. Η Δύση ακολουθώντας την παράδοση της λογικής και της έρευνας, ορμάει να καταχτήσει τον κόσμο κι η Ανατολή, σπρωγμένη από τρομακτικές υποσυνείδητες δυνάμεις, χιμάει κι αυτή να καταχτήσει τον κόσμο κι η Ελλάδα ανάμεσά τους, γεωγραφικό και ψυχικό σταυροδρόμι του κόσμου, χρέος έχει πάλι να φιλιώσει τις δύο τούτες τεράστιος ορμές, βρίσκοντας την σύνθεση. Θα μπορέσει; Ιερή, πικρότατη μοίρα»


2
3 4 5 6 7 7a 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Δεν υπάρχουν σχόλια: