Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Περί επιλογής Διευθυντών στη Β΄ΑΘήνας (ΙII) - Μετά τις συνεντεύξεις

Ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Π.Ε Β΄Αθήνας ο τελικός αξιολογικός πίνακας των υποψηφίων Διευθυντών και ακολουθούν τις επόμενες μέρες όπως γράψαμε εδώ, οι ενστάσεις, οι δηλώσεις προτίμησης, οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών και η ανάληψη υπηρεσίας την 1η Αυγούστου.

Με τη σημερινή ανάρτηση επιχειρούμε μια ψύχραιμη, θέλουμε να πιστεύουμε, αποτίμηση του τρόπου που το Συμβούλιο βαθμολόγησε τους υποψηφίους υπογραμμίζοντας εξ αρχής τρία πράγματα:...

 1. Παλαιότερα είχαμε εκφράσει εδώ τη θέση για τον υποκειμενικό χαρακτήρα των συνεντεύξεων και την ανάγκη για ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης όπου τα υπηρεσιακά συμβούλια δε θα βαθμολογούν τους υποψηφίους αλλά θα ελέγχουν την αξιοπιστία των τίτλων και των υπολοίπων τυπικών προσόντων τους και θα έχουν την δυνατότητα με τεκμηριωμένο ΟΧΙ να αποκλείουν υποψηφίους που είτε καταθέτουν πλαστούς τίτλους είτε θεωρούνται ανεπαρκείς.

 2. Λόγω του ότι ήμουν υποψήφιος διευθυντής δεν συμμετείχα ως αιρετός στο Συμβούλιο Επιλογής επομένως δεν έχω εικόνα των φακέλων, της παρουσίας των υποψηφίων στις συνεντεύξεις και της λειτουργίας του Συμβουλίου, οπότε οι κρίσεις που διατυπώνω στηρίζονται κυρίως σε στατιστικά στοιχεία και  προσωπικές απόψεις /αναφορές συναδέλφων.

 3. Σεβαστή η όποια διαφωνία και με χαρά φιλοξενούμε την κριτική , ανώνυμη ή επώνυμη, με την προϋπόθεση ότι σχόλια υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου εις βάρος τρίτων λογοκρίνονται και δεν αναρτώνται. Αντιθέτως όλα τα σχόλια που με αφορούν αναρτώνται με δικαίωμα απάντησης φυσικά.

Με βάση τον τελικό αξιολογικό πίνακα και την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτουν τα εξής:


  • Από τους 190 αρχικά υποψηφίους, τρεις δεν εμφανίστηκαν στη συνέντευξη, αποκλείστηκαν και πλέον ο τελικός πίνακας περιλαμβάνει 187 υποψηφίους.

  • Ο Μέσος Όρος της βαθμολογίας των συνεντεύξεων είναι 7,90 και αγγίζει το απόλυτο Άριστα που είναι το 8. 





  • Το 57% (106 υποψήφιοι) βαθμολογήθηκε με 8, ένα 26% (48 υποψήφιοι) κυμάνθηκε μεταξύ 7,99 και 7,80, το 11% είναι μεταξύ 7,79 και 7,60, το 6% βαθμολογήθηκε μεταξύ 7,58 και 7,32 και μόλις ένας υποψήφιος έπεσε κάτω από το 7 και βαθμολογήθηκε με εξαράκι. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο που πήρε έξι η διαφορά μεταξύ του προτελευταίου με 7,32 και των αριστούχων είναι μόλις 0,68 και θα ήμασταν άδικοι προς το Συμβούλιο αν μιλούσαμε για σφαγές ή και για "μαγειρέματα" όπως μαθαίνουμε ότι έγιναν σε άλλα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Η καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει το ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας  στις επιλογές στελεχών εκπαίδευσης  τα δέκα τελευταία χρόνια συνεχίζεται...





  • Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τα στατιστικά που αφορούν την μεταβολή αξιολογικής σειράς υποψηφίων πριν και μετά την προφορική συνέντευξη όπου διαπιστώνουμε ότι μόλις ένας  υποψήφιος ανέβηκε περισσότερες από 10 θέσεις, 20 υποψήφιοι κέρδισαν 5 έως 10 θέσεις ενώ στην αντίπερα όχθη 5 υποψήφιοι έχασαν περισσότερες από 10 θέσεις και άλλοι 5 έπεσαν από 5 έως 10 θέσεις. Επομένως 31 στους 187 υποψηφίους  έχασαν ή κέρδισαν περισσότερες από 5 θέσεις ήτοι  ποσοστό 17% στον αξιολογικό πίνακα μετά τις συνεντεύξεις, ποσοστό που χαρακτηρίζεται μάλλον  φυσιολογικό αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι μόλις το 3,5% δηλαδή 6 υποψήφιοι έχασαν ή κέρδισαν περισσότερες από 10 θέσεις... 
Όλα καλά έως εδώ, μια παρατήρηση όμως δημιουργεί ερωτηματικά: Πώς είναι δυνατόν οι περισσότερες μεταβολές στον αξιολογικό πίνακα να παρατηρούνται στους υποψηφίους που βρίσκονται στην διακεκαυμένη ζώνη (μεταξύ 23 και 22,5 μορίων)  δηλαδή ανάμεσα στις θέσεις  114η και 133η -αυτήν την κρίσιμη εικοσάδα-  που αν λάβουμε υπόψιν ότι τα σχολεία είναι 125,  κάπου εκεί θα θα παιχθεί το ποιος θα γίνει Διευθυντής και ποιος όχι;  Στη ζώνη αυτή μετράμε τουλάχιστον εννέα (9) διευθυντές  με μεγάλη εμπειρία και  αποδοχή στο Σύλλογο Διδασκόντων των σχολείων τους, οι οποίοι δεν έπιασαν το απόλυτο άριστα με αποτέλεσμα να έπονται άλλων υποψηφίων με τους οποίους ισοβαθμούσαν ή και προηγούνταν στα μετρήσιμα πριν τις συνεντεύξεις. Το Συμβούλιο  ίσως να ισχυριστεί ότι οι συγκεκριμένοι  συνάδελφοι δεν είχαν και τόσο καλή παρουσία στη συνέντευξη αλλά και εγώ μπορώ να επικαλεστώ τα βιογραφικά και τη διοικητική τους εμπειρία και να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι προκειμένου να ευνοηθεί κάποιος/οι, αδικήθηκαν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Προφανώς μπορεί να αντιτείνει κάποιος άλλος, όταν έχεις να κάνεις με διαδικασίες υποκειμενικές όπως η αξιολόγηση ενός υποψηφίου ή την  βαθμολόγηση μιας μη δομημένης συνέντευξης θα κάνεις και λάθη και θα σου ξεφύγουν και πράγματα... Μακάρι να είναι έτσι.

Κατά τα λοιπά είναι αδικία να σταθούμε πεισματικά σε τέτοια μεμονωμένα γεγονότα και να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα που είχαμε άλλωστε θέσει εξ αρχής και εμείς από τη  ΔΑΚΕ, κάνοντας λόγο για σεβασμό των μετρήσιμων προσόντων των υποψηφίων και τη μη ανατροπή της σειράς των υποψηφίων όπως ακριβώς αποτυπώνεται στον προ συνεντεύξεων πίνακα. Η υψηλή βαθμολογία με την οποία βαθμολόγησε το συμβούλιο λειτούργησε προς αυτήν την κατεύθυνση και οφείλουμε να το πιστώσουμε στα θετικά του, όπως επίσης πιστώνουμε στον Πρόεδρο/Διευθυντή Εκπαίδευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου την ευγένεια με την οποία λειτούργησαν στις συνεντεύξεις, την συναδελφικότητα και το σεβασμό της προσωπικότητας των υποψήφιων οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία μόνο θετικές κρίσεις και καλά λόγια είχαν να πουν από την εμπειρία της συνέντευξης.

Τέλος να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, επισημαίνοντας την θετική  παρουσία στο Συμβούλιο των δύο αιρετών της ΔΑΚΕ, του τακτικού Γιώργου Χούσου και της αναπληρωματικής  Ρούλας Λελεδάκη οι οποίοι με απόφαση της παράταξή μας στη Β΄Αθήνας δεν μπήκαν σε υποκειμενικές κρίσεις αλλά προασπίστηκαν και βαθμολόγησαν στη βάση της μη ανατροπής του αξιολογικού πίνακα με τα αντικειμενικά και μετρήσιμα μόρια των υποψηφίων. Ο Γιώργος και η Ρούλα εργάστηκαν με υπευθυνότητα και συναδελφικότητα μακριά από πελατειακές ή παραταξιακές λογικές, εισέπραξαν τα ευμενή σχόλια του συνόλου των υποψηφίων, εκπροσώπησαν άξια την παράταξή μας και τους οφείλουμε ευχαριστίες.

Τούτων λεχθέντων, καλές επιλογές σχολείων στους υποψηφίους και καλές τοποθετήσεις...

2 σχόλια:

Αλεξοπουλος Δημητης είπε...

Αγαπητε Γιαννη
Η σφαγη μεταξυ 22,50 και 23,00 φαινεται και απο τυφλο!Ερωτηση .Που βρισκοταν ο Χουσος και γιατι δεν αντεδρασε? Φιλικα Αλεξοπουλος Δημητρης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ είπε...

Το γράφω και εγώ στην ανάρτηση Δημήτρη ότι στη ζώνη 22,50-23 τουλάχιστον εννέα (9) διευθυντές με μεγάλη εμπειρία και αποδοχή στο Σύλλογο Διδασκόντων των σχολείων τους, δεν έπιασαν το απόλυτο άριστα με αποτέλεσμα να έπονται άλλων υποψηφίων με τους οποίους ισοβαθμούσαν ή και προηγούνταν... Και ανάμεσα στους 9 Διευθυντές είσαι και εσύ που αν και άριστος διευθυντής όλα αυτά τα χρόνια βαθμολογήθηκες στη συνέντευξη με μια από τις χειρότερες βαθμολογίες (νομίζω 15η χειρότερη στους 187 υποψηφίους) Αλλά ας μην αδικούμε τον Γιώργο. Ο αιρετός κατά την διάρκεια της συνέντευξης δεν έχει τη δυνατότητα να δει τις βαθμολογίες των υπολοίπων μελών του συμβουλίου, και να κάνει θέμα, αφού μπαίνουν σε φάκελο και αποκαλύπτονται μετά το πέρας όλων των συνεντεύξεων.